Standplaats Tornio: Op een Slof en een oude Hockeyschaats

PaulDit, dames en heren, jongens en meisjes, is een hoogstgespecialiseerd bandystadion (niks van dat multi-functionele gedoe). Het is alleen in gebruik gedurende de winter. De eigenaar is de grensoverschrijdende bandyclub van Tornio-Haparanda, die in de hoogste klasse speelt. Dit in schrille tegenstelling tot de lokale voetbalclubs, die tegen de bierkaai zouden vechten, ware het niet dat de lokale bierbrouwerij afgelopen zomer op last van het gehate Heineken werd gesloten.

Een bandy stadion

Training voor de junioren op halve velden. Die trainer daar staat zich vast af te vragen wat die vieze oude man daar met zijn camera staat te filmen... Gelukkig zijn bandyspelers niet zo gewelddadig als ijshockeyers.

Bandy is een sport die er enkel toe doet in het hoge Noorden. Het wereldkampioenschap is dan ook immer een onderonsje tussen Zweden, Finland en Rusland. Alhoewel, de laatste keer dat Finland won was in 2004; de goeie ouwe tijd, van vóór het VK-blog.

Bandy is voortgekomen uit de lust tot voetballen in landen die een groot deel van het jaar met een dikke laag sneeuw bedekt zijn. In kniediepe poedersneeuw valt, zoals bekend, niet te voetballen. Dit is mede de reden waarom Finland nooit in de finales van de wereldcup speelt. Als meest noordelijke land van Europa is de winterstop er voor de meeste clubs onmogelijk lang.

Vindingrijk als de noorderlingen zijn, besloten ze om van de nood een deugd te maken. Voetballen kan niet ‘s winters, maar schaatsen gaat prima. Als je dus een voetbalveld in de herfst onder water zet, krijg je vanzelf een ijsbaan zo groot als een voetbalveld. Zo’n lap ijs is natuurlijk veel te groot voor ijshockeyers, mietjes, dus die beperken zich tot pierewaaien op hun babybinnenbaantjes. Op de buitenbanen wordt bandy gespeelt.

Bandy is een soort veldhockey op de schaats op het veld en met de spelregels van het voetbal. Er wordt gespeeld in elftallen, twee keer 45 minuten, en de spelers dragen hockeyschaatsen en veldhockeysticks. Er wordt gespeeld met een bal in plaats van een puck en het in elkaar slaan van de tegenstander maakt geen onderdeel uit van de gebruikelijke speltactieken, hard schaatsen en scherpe schijnbewegingen daarentegen wel.

Iedere plaats waar bandy serieus beoefend wordt heeft tenminste één gespecialiseerde bandybaan. Dat is geen voetbalveld, maar een gruisvlakte, die gemakkelijker en steviger bevriest. Haparanda-Torneå, waar de bandywereldkampioenschappen in 2001 werden gehouden (De Russen wonnen alweer), heeft er meerdere.

Een oefenveld voor bandy

Dit is een oefenveldje voor bandyspelers en recreatieschaatsers. Het moet nodig geveegd worden, want er ligt teveel sneeuw op het ijs.

Anderzijds blijft bandy natuurlijk een sport die je maar gedurende enkele maanden per jaar beoefenen kan. Daarom is er binnenbandy, een soort zaalhockey, maar dan met andere sticks en een andere bal, gespeeld in zestallen op een zaalvoetbalveld. Binnenbandy, of floorball, is uiteraard der zaak internationaler dan bandy, maar desondanks spelen ook in deze sport Zweden en Finland telkenmale mee om de wereldtitel. In de finale van de wereldkampioenschappen van 2010 vermorzelde het Finse zestal het Zweedse team met 6 – 2 (Wij in Tornio waren zeer tevreden; zij in Haparanda vonden het een stuk minder). Zo kan een klein land toch ergens wereldkampioen in worden.
Als ik nu eens een korfbalclub zou beginnen…

Het gebouw van de gemeentelijke woningbouwvereniging van Tornio

En dit plaatje heeft niks te maken met bandy. Het is gewoon een gebouw dat ik passeerde op weg naar huis van de bandybaan.


Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Standplaats Tornio: Op een Slof en een oude Hockeyschaats

  1. Update: Bij de wereldkampioenschappen bandy 2011 in Kazachstan veroverde Finland het zilver in de finale op Zondag (De Russen wonnen alweer). Zweden pakte brons.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s