Standplaats Tornio: De Kleine Boze Wolf

PaulFinland is een klein land, qua oppervlakte gaat het nog (op vier na de grootste van Europa), maar met een bevolking van slechts 5,3 miljoen inwoners behoren ze tot de kleintjes en de Finnen zijn zich daarvan welbewust. Toen Finland in 1995 toetrad tot de Europese Unie hadden ze derhalve geen overspannen verwachtingen van de rol die ze konden spelen. Ze schikten zich zonder ophef te maken naar de Europese regels en wisten zonder opzien te baren voor Finland voordelige afspraken te maken. De steun voor de EU is in Finland nog steeds betrekkelijk groot.

Zweden trad ook in 1995 toe tot de Europese Unie. Tijdens de eerste helft van de jaren 90 kende Zweden een diepe economische crisis welke de anders zo ongebonden Zweden ertoe gebracht had om in een referendum vóór lidmaatschap te stemmen. Zweden begon aan zijn EU-lidmaatschap met een heel andere instelling dan het Finse buurland. Zweden wist dat het op vele gebieden altijd een voortrekkersrol had vervuld. Nergens was de welvaartsstaat zo vroeg en zo goed ontwikkeld als in Zweden, nergens deed men het zo juist als in het land van de eeuwig zingende bossen. En nu konden de andere landen van de Europese Unie volop profiteren van het goede voorbeeld dat Zweden ze zou voorhouden; althans zo dachten vele Zweden erover.

Toen de Europese commissie dan ook stelde dat binnen de Europese Unie ruimere regels golden met betrekking tot de in en uitvoer voor alcoholica dan die welke in Zweden in zwang waren, wilden de Zweden onderhandelen over het strenger maken van de regels aangaande in- en uitvoer van alcoholica in de hele EU. Sterke drank is slecht voor mensen (vooral slechte sterke drank) en het wordt in het Noorden dan ook enkel verkocht in staatswinkels die als opdracht hebben om het publiek voor te lichten over de gevaren van alcoholconsumptie. Die staatswinkels storten elk jaar opnieuw recordwinsten direct in de staatskas. Het stond als een paal boven jajem dat de Europese landen het Zweedse model zouden omarmen… Het viel de Zweden dan ook zwaar tegen dat ze na lange en moeizame onderhandelingen nog steeds niemand in de EU hadden overtuigd van hun (op zijn minst morele) gelijk. Het beste wat ze bereiken konden was een uitstel van de EU-regelgeving, een uitzonderingspositie zat er niet in.

En geloof het of niet, met zaken als tabak ging het net zo. In Zweden is de zogenaamde snus (een kruising tussen pruim- en snuiftabak, die tot een balletje wordt gedraaid en onder de lip gestoken) zeer populair. Wie snus gebruikt voorkomt rokerslongen en kan in ieder rookvrij etablissement vrijelijk naar binnen wandelen. De Zweedse snusfabrikanten zagen een gouden toekomst voor zich weggelegd met al die Europese nicotinejunks die nu rookvrij zouden kunnen genieten van hun favoriete drug. Zweden zou de EU gaan verlossen van de plaag van longkanker (in ruil voor een plaag van lip- en tongkanker, maar dat is lang zo erg niet, toch?). Wie beschrijft dan ook de verbazing in Stockholm toen bleek dat men in Brussel helemaal niet zat te wachten op nóg een tabaksproduct dat de adem van de Europese jeugd zou gaan verpesten. In plaats daarvan moest Zweden wederom een hevig gevecht leveren om de productie en verkoop van snus tenminste in Zweden nog legaal te houden.

En zo ging het ook met dat andere grote Zweedse cultuurgoed, de surströmming. In plaats van dat die delicatesse mocht worden geëxporteerd naar de vol verwachting wachtende Europese consument, staat de gefermenteerde haring nu te boek als ongeschikt voor menselijke consumptie vanwege de hoge gehalten dioxine en andere milieugiften. Stockholm moet zich in allerlei bochten wringen om een totaalverbod te voorkomen, met een beroep op traditie en het feit dat niemand, zelfs niet in Zweden, grote hoeveelheden surströmming nuttigt. Het begon erop te lijken dat ze het daar in Europa niet goed begrepen hadden en Zweden deed nog wel zó zijn best om te tonen hoe het moest.

En nu wordt Zweden nog voor het Europese hof gedaagd ook! Enkel en alleen maar omdat de Zweden wat wolven willen afslachten. Wat zou dat nou? Het zijn toch zeker Zweedse wolven! Wolven eten wel eens rendieren, en Zweedse rendieren zijn erg duur. Door licenties te verkopen voor het afknallen van wolven beschermt de staat de rendieren en verdient nog wat bij ook; een ideale win-win situatie, maar dat snappen ze in Brussel niet, want daar hebben ze geen wolven of rendieren. De Zweden beginnen hun geduld met die Europeanen te verliezen. Het lijkt verdikkeme wel alsof ze niet willen inzien dat Zweden het beste land van Europa is; kinnesinne dat is het! Nog even en de Zweden willen niet meer meespelen…

Ten prooi gevallen aan politici

Dat zal em leren: In Zweden blijven we met onze poten van 's mens rendieren af, die zijn alleen voor menselijke consumptie.

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s