MIES BOUWMAN: EEN BIOGRAFIE.

CorMies Escolastica Fermina Misericordia Pentelara Bouwman werd op 24 maart 1929 aan een weerzinwekkend riekende gracht te Amsterdam geboren. Het was de goede oude tijd waarin huizen geen sloten, scholen geen krijtjes, kinderen geen vaders en weduwen geen wezen hadden.

Voor, tijdens en na de oorlog viel de jonge Mies op door haar onverwoestbare optimisme, haar lach, die altijd kwam op de juiste momenten en haar koolzwarte ogen waarmee zij olijk knipogend door de Tagrijnse Dwarstraat dartelde, haar heupen ogenschijnlijk moeiteloos met zich mee torsend…

Om een lang verhaal kort te maken -de Volkskrant kan de stekker er elk moment uittrekken en ik zou wel gek zijn om een hele kostbare middag te spenderen aan een uitvoerige Mies Bouwman biografie waarvan je weet dat ie op 1 juni toch nergens meer te lezen is- Mies ging bij de televisie werken.

Mies Bouwman, bouwvrouw :-)

Mies Bouwman tijdens het liefdadigheidsprogramma "Ram 'm Derin"

Het allereerste optreden van de jonge maagd vond plaats in 1951 waarin zij een programma presenteerde waar doofstommen een dansje deden en blinden zich suf boetseerden. Het programma sloeg in als een bom en kamervragen bleven dan ook niet uit:

Seyss Inquart: Kunt U de kamer vertellen wat dat te betekenen had?

Drees: Kunt U mij vertellen wat die Duitse invasie te betekenen had?

Ondanks de kamervragen en het politieke gekonkel rondom het blinde geboetseer op de televisie bleef Mies altijd wars van politiek.

Tig jaar later presenteerde de inmiddels getrouwde volksvrouw het programma “Het Dorp”, waarin geld werd verzameld voor een te bouwen dorp voor lichamelijk gehandicapten.

Het geld kwam er, het dorp kwam er, alleen de lichamelijk gehandicapten lieten het, tot groot verdriet van Mies, afweten vanwege ‘logistieke problemen’.

Vele jaren later presenteerde onze struise brunette het programma “Eén van de Acht” waarin lichamelijk gehandicapten (toen konden ze ineens wel) huishoudelijk artikelen konden winnen door ze te onthouden.

Het programma sloeg in als een bom en kamervragen bleven dan ook niet uit.

Hans Wiegel: Kunt U mij vertellen wat er op die lopende band voorbijkwam?

Joop den Uyl: Een strijkijzer, een mini-steckspel, een handdoekenset, een bandrecorder, een schilderij en een massage staaf…

Hans Wiegel: …en een bijzettafel…

Joop den Uyl: …en een bijzettafel…

Vele jaren later was Mies nog een keer te bewonderen, wanneer weet ik niet meer, waarom weet ik ook niet meer en waar is me ook ontgaan, en waarschijnlijk weet de hoogbejaarde Mies het ook niet meer maar ik heb gehoord dat het hardstikke fijn was.

Advertisements
This entry was posted in Biografie, Cor Verhoef. Bookmark the permalink.

3 Responses to MIES BOUWMAN: EEN BIOGRAFIE.

  1. Cor, interessant hoor, om te lezen hoe je Mies Bouwman, lees Nederland, vanuit Thailand beschrijft. Ben nu ook wel benieuwd naar de Thaise lange afstandsanalyse en beschouwing over Tanja Koenof Juditch Bosch (tweekamp, jaren zeventig!!!).

  2. Cor Verhoef says:

    Judith Bos(ch) zou een hele goeie kandidaat zijn voor een ongeauthoriseerde biografie. Tanja Koenhof doet bij mij geen bellen rinkelen, maar ook zij heeft ongetwijfeld een bewogen leven achter de rug. Dick Paschier, de side-kick van Judith, zou ook wel eens in de prijzen kunnen vallen. Ik ga me beraden…

  3. Of anders Fred Emmers wel…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s