FRITS BOM: EEN BIOGRAFIE.

CorFrits Bom werd op 20 april 1944 geboren in een statige ruine aan de Kipstraat te Rotterdam, als Engelbert Nacimento Augustus van Stootenwinde, een telg in een stokoud patriciersgeslacht van postzegelverzamelaars en paardenfokkers.

De oorsprong van het geslacht van Stootenwinde is via Machiavelli terug te leiden naar de Romeinse keizer Nero, een begenadigd violist in die dagen.

Engelbert’s  moederkoek was nog niet koud of zijn dominante, aartsconservatieve vader gaf de krijsende baby op voor vioollessen die later niet meer opleverden dan een “gedwee gekras”, en Engelbert, die gebukt ging onder zijn voornaam, liet na de rituele verbranding van zijn Stradivarius, de naam “Frits Bom” door zijn jongere zusje in zijn vroegbehaarde borstkas kerven. Een naam waarmee je voor de dag kunt komen, meende de uiterst non-conformistische, jonge ex-violist.

Frits Bom. FOTO KIPPA

Frits Bom op het toppunt van zijn hoogtijdagen...

Nadat de jonge Frits diverse malen door de Rotterdamse politie was opgepakt, omdat hij in supermarkten prijsstickers op consumentenprodukten verwisselde die de supermarkt begunstigde, werd hij ondekt door VARA-coryfee en amateur-weldoener Sonja Barend.
Kort daarop trok Frits een miljoenen publiek als presentator van het programma ‘De Consumentenman’, waarin consumenten met monotone stemmen telefonisch klaagden over inferieure produkten.

Ik heb de volgende transcriptie uit de VARA archieven weten te bemachtigen:

Frits Bom: Hij doet ‘t niet?

Beller: Hij doet ‘t niet…

Frits Bom: Dat is een schande. Nieuw gekocht?

Beller: Nieuw gekocht..

Frits Bom: En hij doet ‘t niet?

Beller: Hij doet ‘t niet…

Frits Bom: En nu?

Beller: Ja, en nu?

Frits Bom: Ja, en nu?

Bom ontwikkelde zich al snel tot de luis in de pels van gewetenloze grootgrutters, verfhandelaren en doet-‘t-niet zelf zaken. Zijn populariteit strekte zich uit tot ver buiten Europa en het duurde niet lang of Bom presenteerde een consumentenprogramma voor de Zuid-Afrikaanse staatstelevisie “Met Bom alles sal reg kom”.

Belastingperikelen, stropdassenzwendel en een koffieprobleem dwongen de gedreven Bom tot een leven in relatieve obscuriteit, totdat hij zijn ‘finest hour’ beleefde als presentator van het spraakmakende programma ‘De Vakantieman”, waarin hij in zonovergoten dreven strandgangers met derde graads zonnebrandwonden aan de tand voelde over hun time share ervaringen.

Na 9/11 was de rol van Bom als vakantieman uitgespeeld na zestien maal geboeid afgevoerd te zijn door douaniers overal ter wereld. De achternaam “Bom” was de non-conformist noodlottig geworden.

Vandaag de dag verdient Bom een schaarse boterham als “interior designer” van Duitse bunkers aan de Nederlandse kust.

This entry was posted in Biografie, Cor Verhoef. Bookmark the permalink.

2 Responses to FRITS BOM: EEN BIOGRAFIE.

  1. Pingback: Stenen des Aanstoots | Het Triumviraat

  2. eoppimiskeskus2015 says:

    Tja, de Bom is gebarsten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s