HANS KAZAN: EEN BIOGRAFIE

CorHans Kazan werd geboren als Horatio Gregorius Millidelfi Theokwamus Mulders op 25 maart 1953 in het destijds nog onbetekende dorp Starveen, gelegen op de kiezelgronden van de goede provincie Drente.

Onder een goed gesternte, want Horatio kwam niet alleen met wijdopen ogen ter wereld, maar het regende, nadat vader met een luchtbuks de navelstreng had stukgeschoten, nog dagenlang gouden en zilveren confetti op de verwaarloosde moestuin van pa Mulders.

Horatio was een bijzonder kind, gepredestineerd voor grote zaken, onbegrijpelijk voor de kleine lieden in de straat.

Tijdens zijn lagere schooltijd, speelden hardnekkige kalknagels en zweetvoeten Horatio danig parten bij het maken van vrienden, maar zijn populariteit begon te groeien toen hij docenten liet verdwijnen op dagen dat er moeilijke repetities werden gegeven.

Hans Kazàn (WikiMedia)

Hans (Horatio) Kazan op het toppunt van zijn roem.

Op zijn dertiende liet Horatio de school voor wat het was en trouwde een wildvreemd meisje, dat niet altijd luisterde naar de naam Sjanske en samen trokken zij de wilde, wijde wereld in. Ze lieten op stoffige, kronkelige landwegen op de Hongaarse poesta voornamelijk dingen en mensen verdwijnen en soms, tijdens de schaarse Hongaarse volle maan, zaken weer verschijnen, waarna er vaak een knetterend applaus klonk van hoekige Hongaarse boeren die hun eeltige handen zo hard op elkaar sloegen, dat de koeien in de wijde omgeving weken lang alleen maar zure melk gaven.

Na de verdwijning van Sjanske, liet Horatio zijn naam officieel veranderen in de meer exotisch klinkende naam ‘Hans Kazan’, de achternaam gerelateerd aan een Hongaarse hunnenhoofdman. Met zuurkoolbaard en een griezelige volharding klopte hij, groen van de honger, op het raam van de TROS studio’s.

Daar werd hij als een verloren zoon onthaald en werden zijn steeds hardnekkiger wordende gele kalknagels liefdevol verwijderd door Henk van de Meiden, die in die dagen de mateloos populaire “Lieg Of Ik Schiet Show” presenteerde en produceerde.

Henk zag iets in de sterk vermagerde magicus en stelde Hans voor, nadat Hans in cafe “Het Verloren Orgel” een portie bitterballen vanuit het niets had laten opdoemen, om in een spelshow voor kinderen mee te doen tegen onkosten. Daar zag Hans wel brood in en veertien jaar later werd Hans Kazan samen met Martinus Thelonius Ansifrokko Stanislav Brozius het meest gevierde kindervrienden stel in de geschiedenis van de Nederlandse televisie.

Advertisements
This entry was posted in Biografie, Cor Verhoef. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s