Voor Nijntje haters; de bunny suicides…

PaulHumor ligt in het onverwachte. Visuele humor fungeert door het samenbrengen van elementen die niet bij elkaar horen of door extreme overdrijving of understatement in anderszins alledaagse dingen en situaties. De scheldende egel strip ontleent zijn succes aan één gimmick, namelijk dat egels normaal hun bek houden en beslist niet vloekend en tierend door hun kloteleven gaan. Een andere in Finland populaire strip is gebaseerd op twee elementen, namelijk dat konijntjes niet de gewoonte hebben zelfmoord te willen plegen en al helemaal niet op de even inventieve als gewelddadige manieren die beschreven worden in de Bunny Suicides cartoons van de Brit Andy Riley.

Boekomslag uit 2003

In de Engelstalige wereld is er naast de mainstream Hollywood humor, die over het algemeen nogal puberaal en niet-leuk is, ook een onderstroom van vaak inktzwarte, incorrecte humor welke veelal in cartoons gebracht wordt. De Bunny Suicides zijn een exponent van die sub-cultuur. Uiteraard hebben Nijntjes met zelfmoordneigingen hier en daar stof doen opwaaien. In China schijnen de boekjes verboden te zijn nadat ze ervan werden beticht aanleiding te zijn geweest voor een golf zelfmoordpogingen onder kinderen en in de VS werden de cartoons doelwit van een boekverbrandingscampagne. Eens zien, waarde VK-bloglezers of ze aan u een glimlachje ontlokken kunnen, of gaat het u te ver op de vroege ochtend?

Omslag van een ansichtkaartenbundel

Sommige cartoons vereisen enige algemene bijbelkennis.

Magneten plus messen, optelsom

Weer andere vergen enige kennis van algemene natuurkunde.

He kijk een ko-NEIN!

En andere zijn gewoon weird… (U raadt de afloop wel…)

ET is KO

U is geïnteresseerd geraakt in het oeuvre van Andy Riley? Naast “The Book of Bunny Suicides” en de drie vervolgen, is hij is ook de auteur van “Great Lies to tell Small Kids” en “D.I.Y. Dentistry” (De titels alleen al zijn veelbelovend).

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Voor Nijntje haters; de bunny suicides…

  1. Anton says:

    Heb een van die konijnenboeken wel eens doorgebladerd en vond het heel grappig. En spreekt een vreemd soort melancholie uit. Heb net gesnuffeld op t internet en ben nu vooral erg benieuwd naar “Great Lies to tell Small Kids”.

  2. *Grijns* Helemaal mijn soort humor. Tip: Franquin (Ja, die van Guust Flater), heeft zich ook wel eens uitgeleefd in dit soort strips: De collectie heet Zwarte Humor compleet. http://www.zozolala.com/top100_zwartkijken.html. geeft een voorproefje 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s