Oud- en Moedejaarsblogje

PaulAan het eind van een kalenderjaar wil een heer op leeftijd wel eens terugblikken op de gepasseerde maanden en een zucht slaken; zeker een heer die in het onderwijs werkzaam is wil graag op die mijlpaal plaatsnemen. Hoewel voor een docent het jaar van Augustus tot en met Juni loopt, vormt het Kerstreces toch een wellekome onderbreking, een tijd om gelijk de nornen van weleer losse draadjes op te winden en nieuwe af te wikkelen.

Jammer dus dat ik, volgens mijn contract althans, geen leraar ben, maar behoor tot het onderwijsondersteunend personeel. Dat was destijds voor beide partijen een gunstige regeling. In Finland worden de meeste leerkrachten per uur betaald en het toewijzen van lesuren geschiedt op basis van anciënniteit, de docenten met een vaste aanstelling eerst en daarna de meest seniore urenleraar, etc. Voor een net aangekomen leerkracht uit het buitenland die zich graag wilde vestigen bood het pure leraarschap niet voldoende stabiliteit, maar een positie als eLearning developer wel. Het salaris per uur was weliswaar lager, maar het was een vast loon waarmee plannen gemaakt konden worden.

De school kreeg een specialist in afstandsonderwijs, met lesbevoegdheid in twee talen, voor de prijs van een amanuensis, een ideale gatenvuller. Dat laatste speelt me soms, en nu is het soms, wel eens parten.

Ik fungeer redelijk tot goed in mijn hoofdtaak als ontwikkelaar van het afstandsonderwijs aan de scholen aangesloten bij de onderwijsfederatie Lappia waarvoor ik werk. Ik heb de organisatie begeleid uit het tijdperk van kale web pagina’s naar een geïntegreerd aanbod van asynchrone en synchrone net-gebaseerde leeromgevingen (duidelijk overgenomen uit het Engels deze frase). Ons model heeft twee software pakketten als basis. De open source virtuele leeromgeving Moodle neemt het leeuwendeel van de leeractiviteiten voor zijn rekening, terwijl het virtuele klaslokaal iLinc het aanvult met real-time lesactiviteiten. Deze combinatie samen met ons pedagogische model en tweeledige ondersteuning van leraren en studenten won in 2007 een UNESCO prijs. Altijd leuk, ik heb het diploma nog aan de muur hangen; bezoekers uit Zuid- of Oost-Europa vinden dat zeer interessant.

Tijdens het afgelopen jaar heb ik de virtuele portfolio Mahara onder de loep gehouden en voor elkaar gekregen dat die als extensie van Moodle in gebruik wordt genomen met ingang van Januari. We gaan beginnen met geselecteerde leraren en pioniersgroepen studenten die de Moodle-Mahara combinatie gaan doorspitten en uitproberen. Dat wordt interessant, maar het betekent ook weer meer werk voor deze steunende onderbetaalde ondersteuner.

Nu heb ik in een onbewaakt moment ook nog toegezegd om twee cursussen Zweeds te gaan draaien in het nieuwe jaar. Cursussen waarvoor ik het materiaal nog moet aanmaken. Er is een acuut tekort aan leraren Zweeds op het moment en dat gat moest gevuld… (Laat even een pauze vallen waarin hij zichzelf een flinke schop verkoopt.)

Enfin, derhalve zit ik ook nu nog achter mijn beeldschermpje op kantoor tijdens de Kerstvakantie, tussen het bloggen door, te werken. Straks naar huis om te koken voor een stel hongerige buitenlandse studenten, door de tienerdochter uitgenodigd om leven in de brouwerij te brengen. En dan m’n teerbeminde ega ophalen bij het bejaardentehuis, ze heeft avonddienst, en dan toasten en dan nog vuurwerk afsteken (note to self: zonder brandgaatjes in dure winterjas op te lopen deze keer) en dan afgepeigerd het hoofd te rusten leggen; morgen moet ik weer werken.

Aan alle lezers van het Triumviraat-Drieklank blog (en ook de niet-lezers, maar die hebben daar niks aan omdat ze dit toch niet lezen) welbevinden en tevredenheid gewenst voor het aanstondende nieuwe jaar.

Advertisements
This entry was posted in Jeremiades, Paul Nijbakker and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Oud- en Moedejaarsblogje

 1. Anton says:

  Nou weet ik gelijk iets meer over wat je allemaal uitgespookt hebt jij oude heer. Echt niet mis! Ik raak al de weg kwijt op een blogsite als deze, laat staan… laat staan doen wat jij allemaal doet.
  Is dat soms nog steeds nu? Ga je die twee cursussen Zweeds nog draaien?

  • De cursussen Zweeds lopen nu af (dit is de laatste week van de derde periode in het Finse schooljaar), maar ze hebben me wel beziggehouden. Ik heb elk weekend door moeten werken en heb daardoor ook maar nauwelijks kunnen bloggen. Alle blogtijd die ik had ging op aan het overzetten van ons VK-blog archief. Na volgende week zal ik wellicht weer wat meer tijd hebben om te bloggen en te reageren.

 2. Anton says:

  Rustig aan. Nog een jaar of twintig en dit soort zaken behoort tot de verleden tijd. In China is het ook aan het veranderen, dankzij internet. Een vergelijkbaar verwend jong nest kwam er toch niet vanaf door te roepen: “Weten jullie wel wie mijn vader is? Mijn vader is …..!!” Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Li_Gang_incident

  • Anton says:

   Sorry, dit was een reactie op een verkeerde blog. Schrappen maar weer.
   Vast fijn dat je het minder druk hebt nu. Schrijf ze, maar doe ook andere leuke dingen. Ik moet ook maar eens gaan bloggen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s