THE RED HOT CHILLIE PEPPERS IN THAILAND…

Thais zijn dol op eten. Ze inhaleren het. Het hele land lijkt op een grote openluchtkeuken. Overal wordt op elk moment van de dag gegeten, gekookt, over eten gepraat, aan eten gedacht en over eten gedroomd. Het frapante is echter dat veel Thais in Bangkok nooit koken. De appartementen die zij bewonen, staan geen gasflessen toe vanwege ontploffingsgevaar. Met als gevolg dat de meeste Thais dagelijks buiten de deur eten of afhalen. De ene helft van de bevolking, kookt dagelijks voor de andere helft van de bevolking.

De Thaise keuken staat wereldwijd bekend als uiterst gevarieerd, kleurrijk -in de letterlijke zin, het gebruik van kleurschakeringen in de gerechten is even belangerijk als smaak- en meestal griezelig pittig.

De meest gebruikte chillie peper in Thailand is de zgn “muizenkeutel”

Heat Very hot
Scoville rating 50,000–100,000

Deze sluipmoordenaars worden niet groter dan 2 centimeter en worden door sardonische koks in grote hoeveelheden in Thaise gerechten verwerkt. De hittegraad van de chillipepers is meetbaar, niet in graden Celcius of Fahrenheid uiteraard, maar in Scoville-eenheden. De stof, die de mate van hitte-intensiteit bepaald, is Capsaicin. In onze paprika, ook wel de ‘watjes peper’ genoemd, is deze stof niet of nauwelijks aanwezig. De paprika wordt dan ook voornamelijk in de Balkan en omliggende mietjes-landen genuttigd.

De heetste peper ter wereld wordt gecultiveerd in Noordoost-India en gaat gebukt onder de naam Naga Jolokia en heeft een Scoville Heat Unit (SHU) van 1000.0000. Onze paprika heeft een SHU van 0, bertrekkelijk weinig dus.

De hitte sensatie die men ondergaat tijdens het vermalen van bijvoorbeeld een maaltijd gelardeerd met de muizenkeutel peper, is niet iets om lichtzinnig over te doen.

Na de eerste hap denk je, ‘ha, niets aan de hand, zwaar overdreven allemaal, net als die olifantenshow van gisteren’. Slikken, en de tweede hap volgt: Er wordt enthusiast gekauwd, je kijkt triomfantelijk om je heen en denkt godver, wat is dit lekker en duwt gulzig nog een derde lepel naar binnen.

Je ivoren maaltorens splijten de capsaicin-houdende pitjes open die nu gaan beginnen aan een vernietigend offensief op de aan mayonaise-moeheid lijdende smaakpapillen.

Op het  verhemelte, op-en onder de tong en aan de binnenkant van de wangzakken worden nu ineens helse vreugdevuren ontstoken, het zweet gutst uit alle lichaamsopeningen en het zicht wordt je ontnomen door traanaanvallen. Er lijkt maar een weg uit deze culinaire hel. Zelfmoord of suiker.

Suiker werkt, in tegenstelling tot water, Capsaicin-neutraliserend en dient bij een serieuze binnenbrand in grote hoeveelheden aangevoerd en genuttigd te worden, waarbij gewoonlijk alle eet-etiquetes in de wind geslagen worden.

Annandita Dutta Tamully, een dame uit de Indiase staat Assam, heeft het gepresteerd om zestig Naga Jolokia chillies naar binnen te werken in twee minuten en belandde met deze prestatie in het Guinness Book of World Records.

Ik denk dat ik haar kan verslaan in een competitie boerenkool eten..

 

28-year-old Anandita Dutta Tamuly smeared its seeds on her eyes before gobbling up 51 fire-hot chilies in two minutes.

Anandita in de weer met de Naga Jolokia, ook”ghost pepper” genoemd.

 

Foto’s; Internet

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s