OVER KERSTKAARTEN, HELLO KITTY, DORAEMON EN ANDERE ZAKEN WAAR WIKI-LEAKS GEEN WEET VAN HEEFT…

Ning, mijn vrouw, is een creatief creatuur. Ze is al weken in de weer met het ontwerpen van kerstkaarten die we jaarlijks naar alle uithoeken van de wereld sturen. Verwacht echter geen sneeuwlandschappen, kerstballen, kerststallen, kerstbomen of andere kerstcliche’s.

Ning’s kaarten hebben allemaal een definitieve Aziatische ‘touch”. Nee, geen bamboebossen, drijvende markten of waterbuffels met Saidjah’s en Adinda’s op hun lome ruggen, niet dat Azie, nee, het Azie van “Hello Kitty”.

“Wasda?”,zult U, hondstrouwe lezer, nu ongetwijfeld stamelen. “Hello Kitty” is een Japans cartoon fenomeen dat een tiental jaar geleden heel oost Azie veroverde. Een uiterst knuffelbare kat die een zekere gelijkenis vertoont met onze “Nijntje”, het prototype van oneindige onschuld.

Een Hello Kitty Plee...


Het zal oplettende lezertjes opvallen dat de kleur rose bij “Hello Kitty” op zijn minst dominant te noemen valt. Rose als de kleur voor alles wat pluizig en aaibaar is.

Toen aan de buitenlandse leraren op de school waar ik werk gevraagd werd om elke dinsdag een door de school verstrekt rose polo-shirt te dragen ter glorificatie van onze koningin, wiens geboortedag op dinsdag viel en wiens favoriete kleur rose is, sloeg onze weigering in als een bom. “We’re from the West, we don’t do pink”, was het antwoord van Chester, ons Amerikaanse hoofd van het Departement Buitenlandse Talen. De Westerse connectie tussen de kleur rose en homosexualiteit is in Zuidoost Azie geheel onbekend.

Een jaar of wat geleden kwam de Thaise minister van Binnenlandse zaken op een geniaal idee. De corruptie binnen het Thaise politie apparaat was hem al een tijdje een doorn in het oog en hij kwam met een wetsvoorstel waarbinnen Thaise politie agenten die iets stouts gedaan hadden voor straf een roze “Hello Kitty” armband moesten dragen.

De wet heeft het om twee redenen nooit gehaald. Er ontstond  direct een diplomatieke rel met Japan. De Japanners vonden het onverteerbaar dat hun symbool van aaibare, naakte onschuld in een bevriende natie in verband gebracht zou worden met corrupte dienders. De Thaise ambassadeur werd in Tokyo op het matje geroepen met het vriendelijke doch uiterst dringende verzoekde betreffende minister op te bellen om het wetsvoorstel in te trekken.

Dat bleek helemaal niet nodig, want het wetsvoorstel zou het nooit gehaald hebben gezien het precedent dat geschapen zou worden. Stel je voor dat corrupte Thaise kamerleden ineens met een roze “Hello Kitty” armband het land zouden moeten besturen.

Die armband past ons allemaal…

Zuid Korea, nooit te beroerd om hun aartsrivaal Japan naar de loef te steken, lanceerde een ander, inmiddels mateloos populair, cartoon figuur; Doreamon…

Doreamon, het Koreaanse antwoord op de Japanse poes

De Koreanen hebben de Japanners inmiddels overtroffen wat betreft het lanceren van cartoon gimmicks en boybands. “Super Junior” bijvoorbeeld, is een dertien-koppige boy-band uit Seoul. De boys hebben het zangtalent van een overspannen vogelbekdier, maar de meiden in mijn klas beginnen meteen te krijsen en te huilen wanneer ik begin over “Super Junior”.

“Wat hebben die gasten nou wat ik niet heb?” vraag ik de meiden wanneer ze uitgekrijst zijn en de bewustelozen met vlugzout weer bij hun positieven gebracht zijn.

“They are CUTE!!!”

Mocht U ooit naar Thailand komen, be cute…


Bovenste foto: Ning

Andere foto’s: Wikileaks

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s