Standplaats Tornio: Alvar Aalto…

PaulIn mijn vorige blogbericht noemde ik reeds de Finse architect Alvar Aalto (1898-1976), die de in de oorlog “ausradierte” stad Rovaniemi van een nieuw stadshart voorzag. Aalto was de Gerrit Rietveld van Finland: Hij ontwierp niet alleen gebouwen, maar ook meubilair en ander huisraad.

Aalto zette zich af tegen de Nationaal-Romantische stijl van illustere voorgangers als Lars Sonck en volgde aanvankelijk het Noords-Klassicisme alvorens over te stappen op de stijl waarvan hij één der iconen zou worden: het Noords Modernisme.

De gebouwen van Alvar Aalto hebben functionele strakke lijnen en lichte kleuren, vooral wit en blauw. Veel aandacht is besteed aan natuurlijke lichtval. Het meest bekende bouwwerk van zijn hand is de Finlandia Hal, een multifunctioneel concertgebouw in Helsinki.

De met marmer beklede buitenkant van de Finlandia Hal (bron Wikimedia Commons)

Maar in Lapland staat Aalto dus vooral bekend om zijn stadsplan voor de provinciale hoofdstad, Rovaniemi. Drie centrale gebouwen zijn van zijn hand: de Lappia Hal, het stadhuis en de bibliotheek. De werkzaamheden aan deze drie projecten begonnen in 1961, maar enkel de bibliotheek was gereed voor de dood van de architect, aangezien de overige gebouwen om budgettaire redenen in fases afgebouwd werden.

De regionale bibliotheek van Lapland is nu een bezienswaardigheid. Vooral het interieur is de moeite waard. Grote bovenlichten zorgen voor een prachtig zachte lichtval welke door een gewelfd plafond wordt gereflecteerd naar de boekenkasten langs de muren. Overige verlichting wordt geleverd door lampen welke ook door Aalto zelf ontworpen werden. De leeszalen zijn verzonken in de grond midden in de bibliotheek en het interieur is zo open dat het personeel vanachter de centrale balie het hele waaiervormige grondplan kan overblikken.

Het interieur van de bibliotheek in Rovaniemi (bron: Mimeo.eu)

Deze foto geeft een goede indruk van het open interieur van de Alvar Aalto bibliotheek.

Aalto was dus geinteresseerd in meer dan onroerend goed alleen. Zijn internationaal meest bekende ontwerp is niet een gebouw, maar een vaas: de Alvar Aalto vaas die nog steeds in verschillende formaten en kleuren wordt gefabriceerd door Iittala. Mijn persoonlijk favoriete ontwerp van Aalto’s hand is de theewagen, waar net als bij de vaas nog steeds vraag naar is. Ik zou er graag eentje hebben, maar de prijs van 1000€ past niet in mijn pauperbudget, jammer jammer.

De rijdende theetafel van Alvar Aalto Prijzig, want handgemaakt, de Savoy vaas verkoopt nog steeds.
De theewagen ontworpen door Alvar Aalto. Er zijn verschillende modellen van die allemaal even mooi en even duur zijn. De Alvar Aalto vaas stond aanvankelijk bekend als de Savoy vaas aangezien hij was ontworpen voor het Savoy restaurant in Helsinki..

Meer informatie over Alvar Aalto in Lapland kunt u hier vinden.

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Standplaats Tornio: Alvar Aalto…

  1. Pingback: Standplaats Tornio: Het Echtpaar Pietilä | Het Triumvieraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s