Standplaats Tornio: De reis naar Rovaniemi…

PaulAfgelopen Vrijdag werd ik door de afdeling voor ondersteuning van het afstandsonderwijs van de hogeschool van Kemi en Tornio met de bus afgevaardigd naar de hoofdstad van de provincie Lapland om een personeelsfeestje bij te wonen. Onze partnerinstituten,de Universiteit van Lapland en de Hogeschool van Rovaniemi, hadden een uitje georganiseerd naar een themarestaurant gelegen op de poolcirkel, welke gunstig genoeg net ten noorden van hun stad loopt

Ik ben, in tegenstelling tot blogmaat C., geen fuifnummer, maar het vooruitzicht van een busreis door het besneeuwde Lapland was natuurlijk niet onaangenaam. Vanuit de bus schoot ik onderweg wat plaatjes om de VK-bloggemeenschap te laten meedelen in de schoonheid van de vroege winter in Lapland:

Lapland vanuit de bus

Het zuiden van Lapland is vlak maar naarmate je noordelijker komt wordt het relief geleidelijk geprononceerder.

Lapland vanuit de bus

Fins Lapland heeft geen echt hoge bergen. Alle toppen zijn tijdens de ijstijden volledig rondgeslepen.

Lapland vanuit de bus

Het is middag maar de zon komt in deze periode niet ver boven de kim in Lapland. In December is er helemaal geen daglicht meer.

Lapland vanuit de bus

Fotograferen vanuit een rijdende bus is best lastig want je kan het moment en de hoek niet kiezen en de voorgrond is altijd bewogen.

Rovaniemi doemt op

Even plotseling als altijd is daar de stad. Rovaniemi is gelegen op de noordelijke oever van de Ounasjoki en de reiziger ziet de stad pas opdoemen wanneer ie via één van de vier bruggen de stad benadert.

Zoals ik had vermeld in mijn allereerste blog is Rovaniemi een volledig naoorlogse stad omdat alle bebouwing tijdens de Lapland Oorlog van 1944-1945 door de Duitsers gründlich platgebrand was. Het nieuwe stadscentrum werd na de oorlog gebouwd volgens plannen getekend door de beroemde Finse architect Alvar Aalto, over wie later nog wel eens wat meer.

De Alvar Aalto bibliotheek (van de buitenkant)

Het beroemdste gebouw van Rovaniemi is de Alvar Aalto bibliotheek, die van binnen aanzienlijk aantrekkelijker is dan van buiten (in mijn bescheiden lekenmening).

De nieuwe brug naar Ounasvaara

Deze nieuwe brug over de Ounasjoki leidt naar Ounasvaara met zijn sportfaciliteiten.

De oude brug

Dit is de oude brug over de Ounasjoki. Het autoverkeer rijdt over het onderdek en de trein passert via het bovendek. Via deze brug kwam ik in 1984 Rovaniemi voor de eerste keer binnenrijden.

Vanaf de top van Ounasvaara

Op de top van Ounasvaara ligt het Sky Hotel en ski centrum dat naar alle kanten een prachtig uitzicht biedt (zolang het zonlicht nog over de toppen speelt).

Vanaf het dak terras van het Sky Hotel Ounasvaara

Tja,

Vanaf het dakterras van het Sky Hotel Ounasvaara

Zucht,

Uiteindelijk, toen het al schemerde bereikten we Santa Claus village.

Het kantoor van de Kerstman in Rovaniemi

Het kantoor van de (echte) kerstman pal op de poolcirkel bij Rovaniemi.

Je kan via het postkantoor van de Kerstman het hele jaar door kerstkaarten versturen.

Afgezien van het natuurschoon had Rovaniemi de gemiddelde toerist weinig te bieden (mede dankzij onze Duitse vrienden dus), totdat iemand op het lumineuze idee kwam om het al bestaande postkantoor op de poolcirkel op te leuken door er een Kerstman neer te zetten. Volgens de Finse traditie woont de Kerstman (joulupukki) in de berg Korvatunturi aan de Russische grens, maar er staat nergens geschreven dat ie niet zijn kantoor in Rovaniemi kan hebben. Het kantoor van de Kerstman is nu het middelpunt van het Kerstmandorp (of liever, het Kerstmanwinkelcentrum) en het is een eclatant success. Toeristen komen van heinde en verre om met de Kerstman op de foto te gaan, een rendier te aaien en wat Euros te verbrassen in de souvenirshops en restaurants.

Eén van die restaurants was het reisdoel, een Lapland’s thema- en showrestaurant: zeer zorgvuldige namaak, die bij de toeristen ongetwijfeld zeer in de smaak zal vallen.

Restaurant Santamus

De toeganspoort tot restaurant Santamus. De sneeuw is wel echt.

This entry was posted in Paul Nijbakker, Reisimpressies, Standplaats Tornio and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Standplaats Tornio: De reis naar Rovaniemi…

  1. Pingback: Standplaats Tornio: Alvar Aalto… | Het Triumviraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s