EINDELIJK VERKIEZINGEN IN BIRMA…

CorGisteren heeft er in mijn buurland een hele bijzondere gebeurtenis plaatsgevonden. In Birma werden er voor het eerst in twintig jaar verkiezingen gehouden. Eindelijk gaat de stem van het volk spreken. Eindelijk wordt er geluisterd naar….CUT!!!!

Andere openingszin? Dit is niet goed? Opnieuw? Okay…

In Birma, door de Birmese generaals ook wel “Myanmar” genoemd, zijn vandaag nagenoeg alle stemhokjes gesloten. De door het regime strak geregiseerde verkiezingen, waar slechts een door de generaals in het leven geroepen partij en een aantal tandeloze regeringsgezinde partijen aan mee mochten doen, zijn daarmee een feit.

De balans tot nu toe:

“Ik heb niet gestemd. Wat er ook gebeurd, ze blijven toch wel aan de macht,” aldus Shwe Nein een 23-jarige inwoner van Mag We, een provinciestadje een paar uur rijden ten noorden van Rangoon, door de Birmese generaals ook wel “Yangon” genoemd.

Met “ze” bedoelde Shwe Nein de Union Solidarity and Development Party, het door de junta uit de militaire pet getoverde politieke konijn, dat de opdracht heeft de dictatuur te legitimeren en te consolideren. Gezien de dik gespekte partijkas met dollars uit de door de junta geleide metamphetamine industrie, is de absolute winst van deze club al reeds een voldongen feit.

“We hebben een papier moeten tekenen waarin we verklaren op de U.S.D.P. te stemmen”, deelde U Swein, een 61-jarige sesamzaad verbouwer mede. “Wanneer we dat niet doen worden we gearresteerd en nemen ze ons ons land en onze dieren af “.

De partij van Aung San Suu Kyi, die al ruim tien jaar huisarrest heeft, de National League for Democracy, is uitgesloten van deze verkiezingen, wat niemand verbaast, want tijdens de laatste verkiezingen in 1989 veegde haar partij de machthebbers van de electorale kaart.

Gisterochtend hebben Karen rebellen, een politiek-militaire organisatie van de Karen minderheidsgroep, die al jaren een gewapende strijd voert tegen het regime, een politiepost bestookt met mortieren en duizenden Birmezen zijn in dat gebied de grens met Thailand overgestoken, waar zij worden opgevangen door het Rode Kruis in de Thaise grensplaats Mae Sot, nadat het Birmese leger groot militair materieel had ingezet tegen de Karen. Een aantal granaten is op Thais grondgebied ontploft en daarbij zijn enkele gewonden gevallen. Thaise troepen begonnen prompt met het terugschieten van granaten.

Over de verkiezingsuitslag windt de junta bepaald geen doekjes. Die komt wanneer “de tijd rijp is”…

En dan nu over naar Gerrit Riemsta met het weer. Kom er maar in Gerrit…

Dank je Tsjitske, nou de komende dagen gaat het toch wel behoorlijk waaien hoor jongens, niet gek voor een beetje herfst met ballen natuurlijk, en van tijd tot tijd gaat het echt keihard regenen, dat wil je niet weten, maaaar er zijn toch ook wel lichtpuntjes die ik…

Kappen Gerrit, KAPPEN!!!

De gesprekken met de twee stemgerechtigden zijn rechtstreeks, zonder toestemming, overgenomen en door mij vertaald vanuit een reportage in de Bangkok Post. De overige tekst is van mij….

BREAKING NEWS: De machthebbers claimen dat hun politieke proxy, de USDP, 80% procent van de stemmen heeft binnen gehaald. Wat moet het voor de generaals toch een heerlijk gevoel zijn te weten dat je zo geliefd bent door het volk….

 

This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s