HEIBEL MET HOMAN IN HET THAISE KONINGKLIJK HUIS…

Mr and Mrs KocharatTerwijl vele onder U achterblijvers, waarde lezers, zich opmaken voor een nieuwe editie van een ouderwetse Hollandse graf-herfstwinter, kompleet met immer aanwezige tegenwind, loopneuzen, autoruitkrabsessies in het donker en gouden tijden voor apothekers en drogisten, tuur ik in mijn pendekkie over de balkonbalustrade naar de immer stijgende waterstand in mijn geliefde klong, “Khlong Bangkok Noi”.

Oplettende krantenlezertjes onder U, hondstrouwe lezers, hebben wellicht niet alleen kennis genomen van het zeer eerbiedwaardige wetsvoorstel van PVV-kamerlid Dion Graus, om de dodo op de lijst van bedreigde diersoorten te zetten, maar ook van het waterballet dat zich afspeelt in de noordoostelijke Thaise provincies. Ja hoor, het is weer bal…

Hot -‘we will take a look into the matter na ka’-chick, premier Yingluck Shinawatra dobberde van de week in een bootje over de ondergelopen gebieden en sprak de volgende zeven wijze woorden: “er moet een lange termijnoplossing gevonden worden”.

You figure? Nee, da’s niet de eerste de beste hoor, die premier van ons. “Een lange termijnoplossing”.

Het mooie is dat ruim honderd jaar geleden koning Chulalongkorn, de koning wiens portret tot op de dag van vandaag in elke Thaise keuken prijkt -de koning met de krulsnor en bolhoed- ook al een lange termijn oplossing eiste en die binnenhaalde in de persoon van de Nederlandse waterbouwkundig ingenieur, Homan van der Heide.

Homan had zijn sporen verdiend met het ontwikkelen van irrigatietechnieken in het toenmalige Nederlands Indie. Aan hem de taak om soortgelijke irrigatie systemen te ontwikkelen in het stroomgebied van de Chayo Praya rivier en, als het even kon, een waterhuishouding systeem met sluizen, dammen en waterkeringen voor de provincie Bangkok en de daaromheen liggende provincies.

Homan ging aan de slag, maar kreeg al gauw heibel met een aantal paleisministers, die in de ogen van onze ingenieur incompetente amateurs waren. Zelfs Chulalongkorn schijnt hij eens “bemoei je met je eigen zaken” toegesist te hebben. Gelukkig siste onze onbegrepen ingenieur in het Nederlands, anders was het “off with his head” geweest.*

Na jarenlang gekissebis over geld -alle plannen waren volgens de Thaise Paleisministers te duur- en haalbaarheid van diverse projecten, keerde Homan gedesillusioneerd terug naar Nederland. Daar werd hij nazi-aanhanger, je moet immers wat als gedesillusioneerde ingenieur, en hij stierf aan het eind van de tweede wereldoorlog in een interneringskamp op de Veluwe.

Kort na zijn dood werden al zijn projekten alsnog voltooid, geheel volgens de tekeningen van Homan.

De vraag is nu, vijftig jaar later; wat nu?’ Je hoeft geen waterbouwkundig ingenieur te zijn om in te zien dat de situatie in de verschillende rivierdelta’s elk jaar de achtergrond vormt voor een premier in kaplaarzen die mompelt: “Er moet een lange termijn oplossing gevonden worden”. Misschien is er hier sprake van een andere interpretatie van “lange termijn oplossing” en bedoelt Yingluck dat er over twintig jaar een oplossing gevonden moet worden. Een oplossing op lange termijn dus. Wie zal het zeggen?

Voorlopig zit ze nu bij de sultan van Brunei aan een gala-banket. Die heeft ook een lange termijn oplossing nodig, voor zijn olie-probleem. Olie gaat uiteindelijk op.

Hoe dan ook, de kans is vrij groot dat Ning en ik onze badmuts uit het vet moeten gaan halen…

*Ik meen dat ik me als onafhankelijke blogger zo nu en dan een vrijheid ten aanzien van Lewis Carroll moet kunnen permiteren.

24reacties  
Mo/Hanneke24-10-2010 11:35

voorlopig nog maar even niet naar Bangkok dus.
Mijn reis staat gepland voor januari 2012.
Paul Nijbakker24-10-2010 11:36

Merkwaardig, Mussert was ook een getalenteerd waterbouwkundig ingenieur. Als hij en Homan zich gewoon bij hun leest hadden gehouden hadden ze een goede reputatie gehad in hun vakgebied. Wilders is van huis uit niks*, dus voor hem maakt het niets uit wat er met zijn reputatie gebeurd.*Correctie, Geert was verzekeringscolporteur, tja… dat veranderd niet echt de conclusie.
cor verhoef24-10-2010 11:56

@Mo,Dan is het hier volop laag en droog, loeiende zon, ‘s nachts koel en geen vuiltje aan de lucht ;-)@Paul,

Zat er ook een Marokkanendekking in zijn polis?

zolder24-10-2010 12:04

Alleen al het woord pendekkie. Ik ken het woord door mijn vader.
Later leerde ik dat in het Maleis pendek staat voor kort. Een mooi
woord.
Die lage huisjes in het zijtakken van de rivier, ik voer er eens
tussendoor, en leef nu mee.
meneer_opinie24-10-2010 12:07

Nu, danhebben die ontwerpen van Homan 50 jaar hun werk gedaan. Voor politicie valt dat in de catagorie ‘een eeuwigheid’.In Panama is het regenseizoen zo’n beetje aa nhet aflopen en hier in Angola is het in het noorden al begonnen. Daar zijn de eeerste huizen al weer weggespoeld en bleek dat de warenhuizen met noodvoorraden leeg waren. De Angolaanse Nationale coordinator van rampen-respons stelde dat dit kwam omdat deze ramp volkomen onvoorzien was. Hij heeft een commissie ingesteld die gaat onderzoeken hoe het Nationale rampen-response-instituut zich beter kan voorbereiden op zoiets onvoorspelbaars als het jaarlijks terugkerende regenseizoen.Uit betrouwbare bronnen heb ik begrepen dat de commissie al een dozijn Porsche-Cayennes heeft aangekocht voor veldbezoeken en nu zijn de 12 leden bezig is om een aantal sub-commisies in te stellen, die de verschillende aspecten van dit probleem onder de loep gaan nemen. Een aantal studiereizen (naar o.a Dubai) zijn ook al gepland.

Ik zie de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet.

cor verhoef24-10-2010 12:23

@Meneer,Hoe herkenbaar is dit alles. Tja, niets is zo voorspelbaar als jaarlijks terugkerende moesson regens en de daarbij gepaard gaande overstromingen. Valt allemaal niet mee hoor, om met een nauwsluitend plan, zoals bijvoorbeeld dijken bouwen, kanalen graven en sluizen plaatsen, voor de dag te komen.
Dubai als gidsland? Heb ik ook gehoord. Daar worden ze elk jaar weer gek van die drie millimeter regen die er valt op jaarbasis. Waar slapen de heren en dames commissieleden tijdens hun studiereis. Ach natuurlijk, in een bedouinentent..Mooi is dat he, dat je gewoon kunt gaan slapen omdat je weet dat het land in handen is van uiterst bekwame vaklieden…;-(

@Zolder,

Ik heb het woord ook van mijn vader, die anderhalf jaar in Nieuw Guinea heeft gediend als marine verpleger, hospik dus. Prachtwoord. Vergelijk het eens met “onderbroek”. Aaarch!!!

antoinette duijsters24-10-2010 12:29

Nu ik heb toch liever een Nederlandse winter dan die nattigheid.
zelfstandig_journalist24-10-2010 12:36

De dodo op de lijst van de bedreigde diersoorten. Wilde zeker een wit voetje halen bij de Partij voor de Dieren. Zie dat je het droog houdt daar!
cor verhoef24-10-2010 12:42

@Antoinette,Het is hier al weer een week prachtig weer en dat blijft zo tot mei. De regentijd is voorbij maar heeft er wel voor gezorgd dat een aantal dammen tot boven hun capaciteit gevuld zijn met water. Dat water wordt nu geloosd in de vele rivieren die toch al op springen stonden, met alle nare gevolgen van dien. Daarbij komt de springvloed van de komende 72 uur en zal het de komende week dweilen worden.
Zelfs in de regentijd heeft Thailand drie keer zoveel zonuren als gedurende een Nederlandse zomer. Verschil alleen is, dat wanneer het regent er in een uur net zoveel regen kan vallen als in NL in drie maanden.Maarre, ieder zijn meug hoor 😉

cor verhoef24-10-2010 12:45

@ZJ,Er staat nog nog een hele reeks hilarische debatten op stapel met de PVV als spil. Er zitten nu 24 van die spatlapverkopers in de kamer…We houden het wel droog hier op de zevende etage. En wanneer ik naar mijn werk moet? Desnoods geef ik van de week in m’n zwembroek les 😉

galadriel24-10-2010 13:08

wow…spannende tijden dus en hoe lang gaat die verhoogde waterstand duren? ga je dan met/in je bootje naar je werk?
Die Homan…die kwam toch niet toevallig uit Limburg hè?
Avatar van cor verhoef cor verhoef24-10-2010 13:49

@Gala,Ik heb geprobeerd zijn geboorteplaats te achterhalen, maar helaas…Het zou zomaar kunnen natuurlijk ;-)Persoonlijk ben ik een groot voorstander van volledige autonomie voor deze provincie om daar later dan Zuid-Hollandse nederzettingen te gaan bouwen, gewoon de sloopkogel door Wilders’ geboortehuis om er vervolgens een kraakpand op te bouwen vol met hasjrokende Rotterdammers. Geheel volgens de oud-Zuid Hollandse gewoonte 😉

Nee, niet met de boot, maar ik heb van de week wel een paar hele kekke lieslaarzen in de aanbieding gezien…

galadriel24-10-2010 14:20

Cor…oooh lieslaarzen! stoer…en over dat afstoten van Limburg…hadden we allàng moeten doen…ze zijn ook niet te verstaan!
cor verhoef24-10-2010 14:31

@Gala,Weg met Limburg! En Antoinette adopteren we gewoon.
Antoinette Duijsters24-10-2010 15:59

Hee, Gala en Cor, niet te erg hoor, in Limburg wonen ook heel gewone mensen:-)
Wilders is geen echte Limburger, want dan moeten minstens drie generaties in Limburg geboren zijn, dat is bij hen niet het geval:-)))))
proza24-10-2010 22:35

wat hebben een gezwollen rivier en g.w in hemelsnaam met elkaar te maken
ut mot niet gekker worde
Het Triumviraat24-10-2010 23:04

@Proza,Ogenschijnlijk niets, maar binnen een reactiedraad gebeuren soms vreemde dingen.
Bovendien gaat het blog niet over een gezwollen rivier maar over een Nederlandse waterbouwkundig ingenieur die later nazi aanhanger werd.
cor verhoef25-10-2010 06:37

Antoinette, we dollen maar wat. Maarre, moet je echt drie generaties in Limburg wonen om als Limburger gekwalificeerd te worden? Op zich niet zo gek eigenlijk, aangezien op die manier het aantal Limburgers beperkt blijft 😉
assyke25-10-2010 06:53

ik weet het
g.w. zit tegenwoordig in ons drinkwater
hoopte dat jullie daar van verschoond waren
maar dat grondwater kent geen grenzen
cor verhoef25-10-2010 07:29

Assyke,Goeiemorgen!Het valt wel mee met ons denk ik. Van de 237 blogs die we tot nu toe geplaatst hebben gaan er 2 over Wilders. Ze gaan nog niet eens over Wilders, maar hij wordt genoemd. Wij mijden het onderwerp GW al ware hij het Ebola virus 😉

geniet van je dag..

paco painter25-10-2010 10:45

Terwijl vele onder U, waarde lezer, zich opmaken voor een nieuwe editie van een ouderwetse Hollandse grafwinter, kompleet met immer aanwezige tegenwind, loopneuzen, autoruitkrabsessies in het donker en gouden tijden voor apothekers en drogisten,”Dat accepteer je gewoon, wat moet je anders
cor verhoef25-10-2010 13:00

@Paco,Wijze woorden. Accepteren is altijd beter dan gelaten ondergaan, ook al lijken deze twee sporten ogenschijnlijk erg veel op elkaar…
galadriel25-10-2010 16:01

de wateroverlast in Thailand was vanmorgen op de radio…nou ja als nieuwsbericht, bedoel ik 😉

cor verhoef 26-10-2010 16:52

@Gala,Morgen is het buigen of barsten. Ik ga binnenkort een blog schrijven over wat er allemaal goed had kunnen gaan, en wat er allemaal fout is gegaan, -wat waterhuishouding betreft- doordat we hier te maken hebben met de grootste schoften van politici en parlementariers die geen FUCK (excuse my French) geven om dit prachtige land.
Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to HEIBEL MET HOMAN IN HET THAISE KONINGKLIJK HUIS…

  1. Anton says:

    Ik klikte op “You like this” maar dat lijkt natuurlijk op zelfverheerlijking als ik me nu niet even meld. Leuk stukkie, en dan daarna nog dat over die Pendekkies, Limburg, GW, Ebola… van de hak op de tak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s