Standplaats Tornio: Brandweermannetjesputters

PaulDe foto hieronder toont het wapenschild van de vrijwillige brandweer van Tornio, op de gevel van de voormalige brandweerkazerne, een fraai houten gebouw dat wel een likje verf kan gebruiken. Tegenwoordig is er een bioscoop en bar in gevestigd, waar men enkel nog brandende dorst blust. De vrijwillige brandweer is nu in het bijgebouw gehuisvest, maar ze dient tegenwoordig enkel als hulptroep voor de professionele brandweer, welke in een voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking branden blust aan beide zijden van de grens.

Het wapen van de vijwillige brandweer van Tornio

Het wapen van de vijwillige brandweer van Tornio, tijdens de Finse burgeroorlog hadden de witte gardisten in deze kazerne hun hoofdkwartier.

Het brandweerkorps van Tornio werd opgericht, zoals u ziet, in 1891 tijdens de Russische periode. Dit was geen toeval want juist in de 19de eeuw werd Finland getroffen door een groot aantal verwoestende stadsbranden. Oulu/Uleåborg bijvoorbeeld werd in die eeuw drie keer door brand geteisterd. De meest bekende stadsbrand was echter die van Turku/Åbo die in 1827 de destijds grootste stad van Finland voor driekwart in de as legde en die daarmee van Helsinki de onbetwiste hoofdstad van Finland maakte.

De grootste groei van de vrijwillige brandweerkorpsen volgde evenwel in het begin van de 20ste eeuw, nadat de Russen het territoriale Finse leger hadden opgeheven. Vele ex-militairen en officieren vonden onderdak bij de brandweer en een opvallend groot aantal jonge Finnen meldde zich als vrijwilligers om onder het mom van brandweertraining als soldaten gedrild te worden. Deze mannen vormden later het voetvolk van de strijdkrachten die Finland in 1917 bevrijdden van de Russische overheersing. De Finse brandweer heeft vandaag de dag nog steeds een militair karakter en veel van hen zijn voormalige beroepssoldaten.

Gerestaureerd kerkje van Tornio

Het houten kerkje van Tornio heeft dankzij haar ligging buiten het centrum van Tornio en de goede zorgen van de gemeenschap tot op de dag van vandaag overleefd. Het ondergaat sinds een jaar een ingrijpende renovatie van het dak en de fundering. De torenspits is als laatste voorzien van nieuwe houten pannen (die nu nog rood zien van de creosoot). Het bijna even oude houten kerkje van Haparandea aan de Zweedse kant van de grens brandde nog in de jaren 60 af.

Ondanks de opkomst van de brandweerkorpsen in de 19de eeuw zijn er helaas nog maar weinig oude houten stadskernen te vinden in Finland. De traditionele houtbouw en de noodzaak hevig te stoken tijdens de winters werkten brand in de hand en daarnaast is hout gevoelig voor verwering en rot. Een bijkomstig probleem voor oude gebouwen is dat de traditionele funderingen van granietblokken gevoelig zijn voor vorstwerking waardoor de houten gebouwen over de jaren uit het lood getrokken werden. Wanneer dat gebeurde was het goedkoper te slopen en nieuw te bouwen dan de boel te restaureren. Eén van de best bewaarde houten stadskernen die nu nog te bewonderen is vindt men in het kustplaatsje Rauma, dat een historische band met de lage landen heeft omdat de zeemansvrouwen daar vanouds deden aan kantklossen om de karige gage van hun echtgenoten aan te vullen. Die kunst was overgenomen uit Zeeland en Vlaanderen (weer zo’n typisch Trivial Pursuit weetje).

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Standplaats Tornio: Brandweermannetjesputters

  1. Pingback: Standplaats Tornio: Burgeroorlog | Het Triumvieraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s