Karin Bloemen: Geen kind meer

EdVorige week nam heer Ter Buyl, tijdens een uitzending van Pauw & Witteman, kennis van het trieste incestverhaal van Karin Bloemen. Incest is inmiddels een bekend en uitgewerkt thema, maar via dit uitgebreide tv-interview kwam het onderwerp toch weer met alle daarmee gepaard gaande gruwelijkheden in de schijnwerpers.

Uit Karin’s relaas bleek dat zij,  evenals een van haar zusjes, jarenlang flink was misbruikt. De dader, haar stiefvader, kon al die tijd ongestraft zijn gang gaan in het gezin. Uiteindelijk, na een zeer lange periode geterroriseerd te zijn geweest, vonden moeder en dochters de moed zich te ontdoen van deze inmiddels veroordeelde crimineel. Bij vertrek liet hij een verwoest gezin achter.

De aanleiding voor het feit dat Karin wederom de publiciteit moest zoeken, aangaande dit pijnlijke deel van haar verleden, had alles te maken met het recentlijk overlijden van haar stiefvader. Zelfs vanuit het graf peste hij nog door, via een actie van zijn weduwe richting een bekend weekblad. Deze vreemde vrouw voelde, na de dood van haar man, kennelijk de behoefte om aan de wereld te vertellen dat haar wederhelft toch wel een beste vent was geweest, en dat al die verhalen over misbruik op louter verzinsels van de dames berustten.

Heer Ter Buyl blijft zich erover verbazen hoe het toch mogelijk is dat dit soort gezinssituaties, waarbij serieuze vergrijpen worden gepleegd, zolang kunnen voortduren. Zeer dominante, vaak schizofrene, wrede, manipulatieve types kunnen kennelijk jarenlang ongestoord hun gang gaan, binnen hun eigen gezin. De gezinsleden in kwestie zijn vaak te bang of  geestelijk dusdanig uitgeput, dat ze niet de stap  naar buiten kunnen zetten. Het  veroordeeld krijgen van die vaak duidelijk aantoonbare misdrijven is ook niet altijd gemakkelijk, zo blijkt uit onderzoek, en ook uit het verhaal van Karin Bloemen.

Zoals ook Karin al aangaf in het interview, zou het, in tegenstelling tot een aantal jaren geleden, nu makkelijker moeten zijn extern hulp in te roepen. Via de hedendaagse hulpverlening kunnen dergelijk praktijken sneller aangekaart worden door slachtoffers van incest, zodat hopelijk een aantal mensen dat kampt met soorgelijke problemen een lange lijdensweg als die van Karin en haar famile bespaard zal blijven.

Van de politie kunnen we bij het indammen van dit problem waarschijnlijk niet al te veel hulp verwachten. Zoals uit recent onderzoek bleek, blijft nu al het merendeel van de zelfs zwaardere delicten ‘op de stapel liggen’. [hierover een volgend blog]

Advertisements
This entry was posted in Ed ter Buyl and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s