Standplaats Tornio: Grensoverschrijdende Kater

De herfstmist vervaagt de bomen

Het is onduidelijk wat de herfst gaat brengen in de Zweedse politiek

PaulAfgelopen Zondag tussen het geweld van de internationale sensatievergaring door werden in Zweden verkiezingen gehouden. In Finland herdacht men die dag het einde van de Voortzettingsoorlog tegen de Sovietunie (1941-1944), in Zweden kwam er een einde aan een tijdperk. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog haalde een extreem-rechtse partij de kiesdrempel in de parlementsverkiezingen. Het hele land spreekt er schande van.

Voor vele Zweedse burgers is het ideaalbeeld van hun land nu definitief bezoedeld. Zweden blijkt niet beter te zijn dan alle andere landen in Europa waar populistische anti-immigratie partijen al eerder landelijk de kop opstaken. Finland is nu zo’n beetje het enige EU-lid waar de “nationalisten” nog rommelen in de marge, maar dat zal naar ieders verwachting bij de volgende parlementsverkiezingen wel veranderen.

Sverige Demokraterna (grappig dat die partijen met anti-democratische achtergronden zich zo laten voorstaan op hun democratische gehalte) zijn voortgekomen uit diverse neo-nazistische groeperingen en werden pas recentelijk door de “leider” Åkesson gekuisd en salonfähig gemaakt (hoewel meerdere kandidaten voor gemeenteraadsverkiezingen dat vernisje niet blieven en openlijk racistisch campagne voerden).

Net zoals alle andere “eigen-volk-eerst” bewegingen bieden de “Zweden Democraten” geen oplossingen (anders dan het aloude panacea: het terugdraaien van de immigratie), maar wel veel loze kreten die we al van onze eigen peroxidekuif kennen.

Vooralsnog hebben de gevestigde partijen een cordon sanitaire uitgesproken. Niemand wil besmet raken met rechts-radicaal gedachtengoed. De burgerlijke partijen werken nog liever samen met de linkse oppositie. Momenteel ziet het ernaar uit dat de burgerlijke coalitie van Frederik Reinfeldt in zee gaat met de Zweedse groenen (Miljöpartiet).

Niettemin vrezen velen in Zweden dat dit verkiezingsresultaat het definitieve einde markeert van het sociaal-demokratische élan dat het land decennia lang gedragen heeft. De sociaal-democratische politici onderscheiden zich in niets meer van de burgerlijke dan in verkiezingsleuzen. Ze zijn een onderdeel geworden van het burgerlijke establishment waartegen de populisten zich afzetten.

Hier is een strijdlied uit de goede oude tijd toen socialisten nog met overtuiging ten strijde trokken tegen de fascisten (Valet betekent “de verkiezingen”).

Björn Afzelius was een geliefd Zweeds protestzanger. Veel van zijn nummers zijn te vinden op Youtube.

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s