Standplaats Tornio: De Baren op

PaulLaat horen het tromgeroffel en trompetgeschal; de Finse marine trekt ten strijde! Voor het eerst in haar historie begeeft een Fins marineschip zich op een internationale missie. Als bijdrage aan het marine detachement van de Europese Unie voor de kust van Somalië (operatie Atalanta), vaardigt Finland het vlaggeschip van de Finse marine af: een meer dan dertig jaar oud notedopje. Nu zullen die Somalische piraten wel in hun schulp kruipen, want met de Finse zeemacht valt niet te sollen!

De trots van de Finse marine

Als onderdeel van de Zweedse koninklijke marine namen de Finnen in het verleden deel aan menige zeeslag. Aanvankelijk ging het tegen met name de vloot van Denemarken en bij tijd en wijle die van de Republiek der Verenigde Nederlanden (dat liep meestal slecht af). Later was de aartsvijand de Baltische vloot van de Keizerlijke Russische marine. Tegen de Russen behaalde men in 1789 een verpletterende overwinning in de slag van Svenksund/Ruotsinsalmi (aan de zuidkust van Finland). Deze slag staat nog altijd te boek als één van de grootste zeeslagen uit de geschiedenis.

Tijdens de periode van Russische overheersing maakte de Finse marine onderdeel uit van die Russische Baltische vloot en kwam in actie tijdens de Krimoorlog om Engelse aanvallen op de Finse kust af te slaan (zo goed en zo kwaad als dat ging).

Na de onafhankelijkheid bestond de Finse marine vooral uit grondtroepen (kustartillerie) en uit enkele oude stoomscheepjes. Gedurende de jaren 20 werd de marine gemoderniseerd met twee kustverdedigingsschepen (door de Britten spottend betiteld als bewapende lichtschepen) en vier kleine onderzeeërs (in Nederland ontworpen). Samen met nog wat kanonneerboten en motortorpedoboten wist deze minimarine Russische landingen op de Finse kust af te weren tijdens de Winteroorlog (1939 -1940) en de Voortzettingsoorlog (1941 – 1944). De onderzeeërs waren daarbij vooral successvol in het afschieten van Sovietonderzeeërs. De kustverdedigingsschepen speelden een rol bij de luchtafweer en kustbombardementen. Het enige treffen tussen oppervlakteschepen vond plaats tijdens het gevecht om het eilandje Bengtskär (1941) en het werd door de Finnen gewonnen.

Ondanks de bescheiden successen tijdens de Tweede Wereldoorlog is de marine altijd de kleinste tak van de Finse krijgsmacht gebleven. De lange en grillige Finse kust is met vaartuigen practisch niet te verdedigen dus het grote geld ging altijd naar het leger en de luchtmacht. Nu hoopt de marine door de inzet van de mijnenlegger Pohjanmaa op het internationale toneel, de vlag te vertonen en, door de Somalisch piraten kloek terug de woestijn in te jagen, aan het thuisfront meer fondsen los te krijgen voor modernisering van de vloot. Het is ze gegund.

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s