Hoezo foute krant?

EdZoals vandaag werd vermeld in de diverse media zal de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag toch de NSB kranten uit de Tweede Wereldoorlog op het internet gaan zetten. Er was aanvankelijk discussie ontstaan of dit wel wenselijk was, gezien de gevoelige – vaak kwetsende – inhoud. Zou het hier gewoon gaan om het beschikbaar stellen van informatie, of zou het meer gaan om daadwerkelijke verspreiding van informatie, Gezien de inhoud van die kranten zou dit laatste scenario onwenselijk zijn, met name vanuit de Joodse gemeenschap.

De bibliotheek vond uiteindelijk, zo schreef de Volkskrant deze week, het belangrijk “om de historische werkelijkheid ongecensureerd aan den volke ter beschikking te stellen”.

DE KB ging niet over één nacht ijs bij haar beslissing. Zij organiseerde deze week een bijeenkomst met andere erfgoedinstellingen, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en ervaringsdeskundigen. De meesten bleken voorstander te zijn van het toegankelijk maken van die ‘foute’ kranten. Ook bij vertegenwoordigers van kinderen van ‘foute’ (groot)ouders leeft die wens, zo ook bij Heer E. Ter Buyl, wiens grootvader T. Ter Buyl destijds als trots lid jarenlang in de 23st SS Volunteer Panzer Grenadier Divisie heeft gediend. Als een van de ruim 7000 leden van Nederlandsche SS, is hij destijds oostwaarts gemarcheerd en heeft hij vele gevechtsacties meegemaakt aan het Oostfront. Uiteindelijk is hij omgekomen tijdens de slag bij Stalingrad. Zijn talrijke onderscheidingen zijn nog immer in het bezit van Heer Ter Buyl.

Heer ter Buyl is uiteraard erg blij met de openbaarmaking van deze NSB kranten. Evenals diverse historici zal de aangeboden informatie hem een nieuwe diepgaande kijk bieden op wat zich destijds heeft afgespeeld. Hij is het dan zeker ook niet eens met het CIDI, in casu de heer Naftaniel, die meent dat “de KB via publicatie op internet nog meer munitie zou leveren voor het wapen waarmee antisemitisme wordt bedreven”. Net alsof er nu al niet voldoende materiaal voor handen is om er achter te komen hoe de nazi’s dachten over de joden? 65 jaar na dato mogen die kranten gewoon op het web.

Ook een stukje vaderlandsche geschiedenis

Advertisements
This entry was posted in Ed ter Buyl and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s