Mijn eigen kleine meis

EdZelfs een heer van stand, zoals heer ter Buyl, heeft wel eens een moment in zijn leven waarin bepaalde triviale zaken tijdelijk de boventoon voeren.

Zo was daar recentlijk een niet-noemenswaardig probleempje omtrent de plotselinge zwangerschap van de baboe. Om voor hem volstrekt onbegrijpelijke redenen werd ook heer Ter Buyl opgenomen in het rijtje van mogelijke daders/vaders, met name door mevrouw terBuyl en enkele vage vrinden. Heer ter Buyl verzocht de baboe onmiddelijk openheid van zaken te geven, en eenieder te informeren dat simpelweg haar partner de verwekker in kwestie was, teneinde verdere speculatie omtrent betrokkenheid van derden te doen stoppen. Hiertoe was zij, na een kleine loonsverhoging, onmiddelijk bereid.

De heer Ter Buyl kan melden dat hij zijn ega grootmoedig haar dwaling vergeeft. Uiteindeljk kwam en komt het nog wel eens voor dat de heer des huizes zich vergrijpt aan een bediende. Heer TerBuil is niet op de hoogte van de stand van zaken indeze in het zonnige Belize, maar de gordel van smaragd is allerminst een kuisheidsgordel.

Zo kan heer Ter Buyl zich nog herinneren dat tijdens een eerder verblijf in het land van Insulinde de zoon van zijn gastheer niet af kon blijven van één van de dienstmaagden. Toen waarschuwingen en straf niet hielpen werd de jonge deerne in kwestie vervangen door een wat oudere dame, die kennelijk ooit ternauwernood aan een grote brand was ontsnapt. Zij bezat een gezicht als een landkaart, welke het verhaal van de brand in detail weergaf. De zoon des huizes heeft voor zover heer Ter Buyl zich kan herinneren zich voorts voorbeeldig gedragen (binnenskamers in ieder geval).

Zo'n tjoklat meiske

Deze dame ter illustratie is geen baboe (doch een zeer getalenteerde Indonesische popzangeres), maar ze doet dienst als indicatie waarom dangerous liaisons licht tot stand kunnen komen tussen heren en hun lokale huis- personeel.

Als een heer met verantwoordelijkheden kan heer Terbuyl zich opperbest voorstellen dat het ontslag van de begeerlijke deerne haar redding is geweest. In ons Indië is de sociale stelling van het dienstpersoneel even zwak als in het goede oude Holland van voor den oorlog. Jongedames van eenvoudige komaf en zonder scholing hebben berperkte carrièrekansen. Een betrekking als dienstmaagd is een respectabele… zolang men ook maagd weet te blijven. Hoe vaak gebeurt en gebeurde het niet dat de onschuldige interieurverzorgster uit angst haar karig loontje te verliezen toegaf/geeft aan de wensen van de heer des huizes aangaande horizontale diensten om daarna met een bastaardkind op straat te belanden. Verstoten door haar familie, omwille van het schandaal, rest er zo’n kindvrouwtje vaak weinig anders dan het bordeel. Aan alle expats dus dit advies: blijft een heer in het personeelsverkeer!

Advertisements
This entry was posted in Ed ter Buyl and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Mijn eigen kleine meis

  1. Pingback: De Baboe van mijn Vader | Het Triumviraat

  2. Pingback: Anggun, een Wereldzangeres | Het Triumvieraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s