THE HOPKINS CHRONICLES…

CorEr zijn vele manieren om Hopkins, een vissersdorp bevolkt door Garifuna’s aan de Caribische kust van het Centraal Amerikaanse landje Belize, te beschrijven. “Paradijselijk”, hoewel het een finaal uitgewoond bijvoegelijk naamwoord is, kun je toch niet omheen. Tenminste, zolang je van plekken houdt waar absoluut niets te beleven valt. Waar geen restaurants, hotels, banken, souvenirwinkels, strandstoelen, politieagenten, auto’s, jet-skis, hoeren, pooiers, parasailing, time-share condo’s, en beautysalons zijn, maar wel veel loslopende honden, hanen, en kippen, een genereus aantal lekke vissersboten, een handvol door de elementen aangevreten houten krotten die als supermarkt dienen en duizend extreem vriendelijke dorpelingen…

 

Hopkins ligt parallel aan een vijf kilometer lang goudgeel zandstrand.

Toen Leon, mijn reisgenoot op mijn eerste bezoek aan het dorpje, en ik het dorp binnen kwamen lopen, werden we begroet door een tiental griezelig uitgelaten kinderen die aan onze armen begonnen te trekken, al joelend en where are you frommend.

“Volgens mij willen ze ons iets laten zien” zei Leon terwijl hij een kereltje van een jaar of zes dat op zijn rug was geklommen van zich af probeerde te schudden.

“Ik vind het best”, antwoordde ik, “zolang het maar geen lijk is”. Meegesleurd door de kindercolonne kwamen we terecht bij het huis van Timothea, een houten bouwwerk dat tegen de lucht leek aan te leunen.

Timothea was een enorme negerin met bovenarmen zo dik als een gemiddeld bovenbeen, een strooien hoed als een satelietschotel en een zonnebril met vlindermontuur uit de jaren zestig. Haar leeftijd was, zoals bij alle blauwzwarte negerinnen en negers, moeilijk te schatten, maar haar man, Jopie, die er nogal verfomfaaid uitzag van het jarenlange nietsdoen, was overduidelijk bejaard, dus Timothea moest ergens tussen de zestig en tachtig zijn.

Timothea zou de daarop volgende weken uitgroeien tot onze kokkin, moeder, grootmoeder, zus, psychiater, arts, waarzegster, meteorologe en dominee. In haar huis werd niet gevloekt.

Bij Timothea aten we, bij Kent sliepen we. Dezelfde rits kinderen bracht ons naar deze wereldberoemde visser, landbouwer, bareigenaar en kinderverwekker. Kent was, en is denk ik, een van de meest zachtaardige mensen die ik ooit ontmoet heb. Ruim twee meter, twee tanden, fier overeind staand in de onderkaak en een paar zwarte ogen die sterren schoten tijdens zijn talrijke bulderende lachsalvo’s.

 

Kent had negen kinderen bij zijn vrouw, Ginee, haast even dik als Timothea en in dentaal opzicht het negatief van Kent, aangezien zij de twee tanden miste die Kent nog overhad. Verder had Kent nog een onbekend aantal ander kroost, verwekt bij andere vrouwen, rondlopen in Belize en de VS.

 

(wordt vervolgd)

 

Foto’s; courtesy of the internet

 

 

 

 

Dit bericht maakt deel uit van de groep(en)

Volgend artikel in dit blog

12reacties Volg reacties met RSS aanbevelen Waarschuw de redactie Je moet inloggen om het bericht in een van je groepen onder te brengen Attendeer je vrienden Delen op nujij.nl Delen op ekudos.nl Delen op del.icio.us
Avatar van antoinette duijsters antoinette duijsters 18-08-2010 15:34

Fraai verhaal, sommigen mannen echter………
Avatar van Paul Nijbakker Paul Nijbakker 18-08-2010 15:34

Pakkent besgrefe fintik.
Avatar van cor verhoef cor verhoef 18-08-2010 16:00

@Antoinette,

Vanuit de westerse optiek is het hebben van “onechte” kinderen verfoeilijk. Er wordt niet overal zo moelijk over gedaan, vooral wanneer de vader, zoals Kent, ervoor zorgt, door keihard te werken, die kinderen allemaal de toekomst krijgen waar ze recht op hebben.

@Paul,

Bedanckiewel,

groet,

cor

Avatar van paco painter paco painter 19-08-2010 10:56

Een hoop talent bij Kent
Avatar van galadriel galadriel 19-08-2010 11:26

prachtig verteld Cor…heb je ook foto’s van Kent en Timothea…vooral zij spreek erg tot de verbeelding
Avatar van cor verhoef cor verhoef 19-08-2010 13:30

@Paco,

Zekers.

@Gala,

Helaas. Veel van mijn foto’s ben ik kwijt. Ik ben ook vaak op reis gegaan zonder camera. Ik had toen het idee dat wanneer je een camera meebrengt, je niet echt kijkt naar de dingen zoals ze werkelijk zijn, maar alleen kijkt voor het thuisfront. “Is dit leuk om thuis te laten zien?”

Ik heb er nu best wel spijt van. Vandaag de dag fotografeer ik echter ook nauwelijks.

Avatar van zelfstandig_journalist zelfstandig_journalist 20-08-2010 13:27

Timothea zal wel eens de spil kunnen zijn geweest waar het dorp op draaide.
Avatar van cor verhoef cor verhoef 21-08-2010 08:27

@ZJ,

Je zit er niet ver naast. Er waren een aantal spillen in Hopkins. Allemaal vrouwen, types als Timothea. De meeste mannen in dergelijke culturen, vissen een beetje en worden het liefst al vroeg op de dag stoned of dronken. Kent was daarop een van de uitzonderingen.

Avatar van zelfstandig_journalist zelfstandig_journalist 21-08-2010 09:17

De sterke vrouw. Je komt ze veelvuldig tegen in die werelddelen.
Avatar van cor verhoef cor verhoef 21-08-2010 11:26

@ZJ,

Je struikelt erover…;-)
Daarom houd ik zo van die streken. Echte sterke vrouwen en geen koerende mantelpakmiepen die kakelen over hogere quota van vrouwen in topfuncties.

Avatar van Catharina Anna Maria van Vliet Catharina Anna Maria van Vliet 21-08-2010 14:22

Ik heb ook drie “onechte’ kinderen. Van twee verschillde vakers, lekker puh!
En getrouwd met nog weer een andere kerel.

Avatar van cor verhoef cor verhoef 21-08-2010 15:42

@Cat,

De twee exen hebben pech. De kinderen en de derde kerel hebben mazzel 😉

groet,

cor

Advertisements
This entry was posted in Cor Verhoef, Reisimpressies. Bookmark the permalink.

One Response to THE HOPKINS CHRONICLES…

  1. Pingback: OVER REIZEN IN BELIZE… | Het Triumviraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s