OVER DANS EN ANDERE GESUSIDIEERDE LINKSE HOBBIES…

Vanavond danst er een modern dansgezelschap uit Rotterdam in Bangkok. We gaan erheen. Prachtige dingen bekijken waarvan je je kunt afvragen; heeft chod het zo bedoeld, dat menselijke lichaam?

Het dansgezelschap krijgt subsidie en behoort daarbij bij de “linkse hobbies” en over een aantal maanden zal de stekker uit dat dansgezelschap getrokken worden. Dan zal er niet meer gedanst worden…

Wanneer het aan Rutte, Verhagen en Wilders ligt, kennelijk.

Ik noem die gasten liever niet bij hun voornaam, want dat zou de indruk kunnen wekken dat ik op een jij en jou basis zou staan met deze lieden, en ik eet nog liever scheermesjes dan amicaal te schrijven over dit drietal dat in duistere achterkamertjes herenafspraken maakt die leiden naar een dor en droog Nederlands cultureel landschap.

Ik vraag me af of het werkelijk tot Nederlanders doordringt. Partijen als die van Rutte en Wilders, de rechtse ruggeraat van de op stapel staande gedoogregering, zien pas iets in kunst wanneer het geld oplevert.

Ik vraag me af hoe Nederland eruit ziet zonder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het RO Theater, het Scapino Ballet, het Oerol Festival, de Parade en talloze andere linkse hobbies. Dan zijn we overgeleverd aan braderien en glasblaaswedstrijden met een zachte “G”.

https://i0.wp.com/img201.imageshack.us/img201/9775/dance1q.jpg

opzouten, jij danser en profiteur..

https://i0.wp.com/img834.imageshack.us/img834/7536/dance3.jpg

Kunst is voor Koningen, niet voor plebejers.

https://i0.wp.com/img829.imageshack.us/img829/5493/dance2.jpg

The last Waltz, dames en heren…

Dit bericht maakt deel uit van de groep(en)

Volgend artikel in dit blog

27reacties Volg reacties met RSS aanbevelen Waarschuw de redactie Je moet inloggen om het bericht in een van je groepen onder te brengen Attendeer je vrienden Delen op nujij.nl Delen op ekudos.nl Delen op del.icio.us
Avatar van antoinette duijsters antoinette duijsters 07-08-2010 15:42

Erg, kunst zou voor iedereen moeten zijn, het zou op scholen moeten echt een vak moeten zijn. Zoveel schoonheid, passie en voedsel voor de geest
Avatar van cor verhoef cor verhoef 07-08-2010 15:49

@Antoinette,

Natuurlijk, maar leg dat die “volksvertegenwoordigers” maar eens uit.

groet,

cor

Avatar van JanPlezier JanPlezier 07-08-2010 16:08

Als dit soort kunst echt zo geweldig is waarom bedruipt het zichzelf niet!!
Gewoon de prijs van de kaartjes omhoog dus.
Avatar van cor verhoef cor verhoef 07-08-2010 16:10

@JanPlezier,

Wanneer dat zou gebeuren kun jij alleen nog maar naar de videotheek.

Avatar van JanPlezier JanPlezier 07-08-2010 16:21

@cor verhoef Bestaat de videotheek nog dan!
Je verdedigt iets zonder inhoudelijke argumenten.
Er is ontzettend veel rotzooi onder de titel kunst, dat wordt
gesubsidieerd. Waarom moeten wij Thaise toneel
subsidiëren.

Omdat daar slechts een klein groepje linkse
figuren naar toe gaan, niet omdat het zo mooi is,
maar omdat het past bij hun zweverige zelfbeeld.
Kijk eens hoe universeel wij zijn!

Avatar van cor verhoef cor verhoef 07-08-2010 16:38

@Jan,

Dat plaatje is van het internet en bij mijn weten is er nog nooit een Thais dansgezelschap door jou mede gefinancieerd. Da’s 1
Twee is dat kunst altijd een kwestie van smaak blijft. Het is helaas zo dat wanneer muzikanten, dansers, acteurs ed. zichzelf zouden moeten “bedruipen” er niet meer overblijft dan heren en dames als Gordon, Jantje Smit en hoe heet die man ook alweer die failliet is, oh ja, Marco Borsato.

Ik geloof ook niet dat alleen “linkse” mensen naar toneelvoorstellingen gaan. Dat is jouw voorstelling van zaken.
Wanneer de commercie het voor het zeggen gaat krijgen in de wereld van theater en dans, louter en alleen om zichzelf te kunnen bedruipen, dan houdt het op wat betreft de integriteit van de makers van het produkt.
En dat is niet leuk

Avatar van martien martien 07-08-2010 16:49

Jan Plezier heeft blijkbaar niets met kunst. Daar is niets mis mee, maar waarom een ander dat (willen) onthouden? Lang niet alles wordt gesubsidieerd! Trouwens: Wat is een wereld zonder kunst ? Een lege wereld! 🙂
Avatar van cor verhoef cor verhoef 07-08-2010 16:57

@Martien,

Probleem is dat er kennelijk nogal wat mensen zijn die geen probleem hebben met die lege wereld.
Strompelen door reclames en slikken of spuiten is het devies…

Avatar van De Stripman De Stripman 07-08-2010 17:00

Met grijnslach gelezen. Het is onbegrijpelijk dat de rechtse fouten weggepoetst gaan worden door in ‘linkse hobbies’ te snijden. Maar wat is er links aan cultuur, kunst, milieubehoud, uitkeringen enz, enz ? In een helder moment heb ik het eens omschreven als: links schijnen de dingen te zijn waar we allemaal plezier van hebben, rechts is waar sommige individuen van profiteren. Laten we de schulden die door rechtse blunders zijn ontstaan terugbetalen door de rechtse hobbies aan te pakken !

Maar aan de andere kant: Hoe vervelend het ook is voor allerlei hoogwaardige artistieke gezelschappen, kunst kun je niet wegbezuinigen, hoor. Er zijn duizenden mensen met kunst bezig die geen cent subsidie ontvangen. Die scharrelen er wat bij, met lesgeven, bijbaantjes enzovoort. Tot er weer een regering komt met hart voor kunst en cultuur…;o)

Avatar van JanPlezier JanPlezier 07-08-2010 17:05

@cor verhoef, De vraag is simpel, waarom moet een Rotterdamse dansgroep
worden gesubsidieerd voor optredens in Thailand.
En wat is erop tegen om meer te moeten betalen voor deze kunst.
De gemiddelde liefhebber van dit soort kunst (moderne dans)
is niet de Stratenmaker of Schilder, maar veelal de pseudo
intellectueel met een linkse kijk op de wereld.
Die categorie behoort wel tot de hogere inkomens!
Avatar van cor verhoef cor verhoef 07-08-2010 17:19

@Jan,

Eenvoudig antwoord: het uitstapje van dit dansgezelschap wordt betaald door de Nederlandse Chamber of Commerce in Thailand. Daar zit geen cent van jou bij. (dat hoop ik althans voor je) 😉

@Strip,

Ik heb net nog een tekening gemaakt. Zonder subsidie 😉

Gek is dat he, die rechtse rakkers komen overal mee weg. Lui in krijtstreepjespakken die de hele boel naar de haaien laten gaan, jankend naar regeringen lopen voor een “bail out” om vervolgens elkaar 10 maanden later elkaar te besproeien met bonussen van miljoenen euro’s. Daar hoor je Plezier niet over. Die reddingsoperaties van de Nederlandse banken die net niet “too big too fail” waren, hebben de Nederlandse overheid echt wel wat meer gekost dan alle linkse hobbies bij elkaar.

Lullig…

Avatar van Blutch Blutch 07-08-2010 17:37

Jan plezier heeft toch wel een punt. Of het optreden in Bangkok nu rechtstreeks betaald wordt door subsidie of door de Nederlandse Chamber of Commerce in Thailand is lood om oud ijzer. Het is allebei belastinggeld. Subsidies kosten veel geld. Er komt ca 60% van wat er betaald wordt terecht als subsidie. De overige 40% gaat zitten in beoordelingscommissies, controles en dat soort dingen. Daarbij worden de gesubsidieerde delen vnl bezocht door mensen die het zo ook wel zouden betalen. En als er een belastingverlaging plaats zou vinden ter hoogte van de originele 100% zouden nog veel meer mensen dat kunnen betalen.
Avatar van cor verhoef cor verhoef 07-08-2010 17:58

@Blutch,

Ik heb je reactie drie keer gelezen maar ik begrijp er niet veel van.
Je stelt dat theaters bezocht worden door mensen die dat zelf ook wel kunnen betalen. Zonder de overheidssubsidie kost een kaartje voor een voorstelling van het Nederlands Toneel, 250 euro. Dan komt er geen hond meer (alleen jij wellicht?)
Verder krijg ik de indruk dat de Nederlandse Kamer van Koophandel en ambassades in het buitenland wat jou betreft gesloten mogen worden, want dat is allemaal belastinggeld waar jij geen reet van terug ziet.
Ik kan je met het hart op mijn hart verklaren dat alle medewerkers van die kamers van koophandel en ambassades allemaal VVD-ers zijn.

Er zit toch iets scheef in je redenatie

Waar haal je het belasting tarief van het “originele” 100% trouwens vandaan. Honderd procent van wat?

Avatar van Peter Mudde Peter Mudde 07-08-2010 19:02

Hmm door het afschaffen van subsidies raak je veel meer kwijt dan je lief is. Zo wordt er in de wetenschap niet zo veel meer gesubsidieerd. het gevolg is dat het natuurwetenschappelijk onderzoek zelf een groot deel van z;n subsidies moet vinden. met als gevolg onbetrouwbaar onderzoek.. (Of denk je dat Dr Vogel echt dubbelblind onderzoek naar de werking van homeopathische middelen wil gaan sponsoren?).

Of je maatschappelijk gezien kunst ( dans) nu net zo belangrijk vindt, is tot daar aan toe. De vraag is of je het acceptabel vindt dat je alleen nog ‘zichzelf bedruipende’ kunst te zien kunt krijgt zoals cor verhoef al stelt. Wat dat betekent zie je in een gemiddeld winkelcentrum waar je alleen nog ‘zichzelf bedruipende’ winkelketens als de AH en de LIDL tegenkomt. iemand nog wel eens een poelier gezien, de laatste jaren? Waar kan ik echt onbespoten varkensvlees kopen? of ‘niet voorgerotte’- uien?

Ik hoef gelukkig niet naar een dansvoorstelling. Het is mijn smaak niet. Maar ik vind wel dat mijn kinderen in ieder geval de mogelijk moeten hebben om uit te vinden of het hun smaak misschien wel is.

Avatar van cor verhoef cor verhoef 07-08-2010 19:12

@Peter Mudde,

Of je nu van dans houdt of niet, van toneel of kleinkunst, het blijft belangerijk en een verrijking van het bestaan. Zonder steun van overheden zijn we overgeleverd aan de commercie en dat heeft bij mijn weten nog nooit iets gebracht waarvan ik een nacht wakker heb gelegen, in de positieve zin des woords althans

Het feit dat er hele symfonie orkesten (pun intended) achter een policus aanlopen die kunst haat, doet mij bepaald geen goed…

Avatar van JanPlezier JanPlezier 07-08-2010 19:48

@cor verhoef Ik deel je verontwaardiging over al die rechtse rakker,
die overal mee wegkomen.
Maar waarom komen ze daarmee weg.
Omdat politici als Wouter Bos (PvdA voormalig minister Financiën)
zogenaamd verontwaardigt hierover was, maar zich al gauw achter
de wetgeving verschuilde, die het hem onmogelijk maakte hier iets
aan te doen.
Voor mij persoonlijk is de politieke elite nooit meer geweest dan
een noodzakelijk kwaad.

Dit doet echter niks af aan het feit dat de subsidiëring volledig is
doorgeschoten, en mijn inzien terecht wordt aangepakt.

Avatar van Rob Kruzdlo Rob Kruzdlo 07-08-2010 19:50

Prachtig blog. Ik heb jaren op klasiekballet gezeten. Zeker doen… Aanbevolen groet Rob
Avatar van Paul Nijbakker Paul Nijbakker 07-08-2010 20:43

Jan Plezier is niet op de hoogte van het feit dat de kamers van koophandel betaald worden door het bedrijfsleven, niet met belastinggeld dus.

En u wilt kunst die zichzelf bedruipt? Porno doet dat al eeuwen zonder een cent subsidie!

Avatar van sprakeloos sprakeloos 07-08-2010 23:38

Linkse hobby´s of niet, er moet niet zo´n eenzijdige meetinstrument als geld, dus subsidies zijn nuttig. Hoewel geld gaat er niet zitten in rechtse hobby´s mondiaal gezien. Hoeveel vervuiling staat de overheid toe aan bedrijven om zo werkgelegenheid te garanderen om maar iets te noemen. Uiteindelijk is het de belastingbetaler die ook opdraait voor schoonmaakkosten etc.
Onzinnig voorbeeld. Misschien, maar de linkse hobby´s worden veelal ook door liberalen bezocht die de gesubsidieerde kaartjes nog wel kunnen betalen.
Avatar van Catharina Anna Maria van Vliet Catharina Anna Maria van Vliet 08-08-2010 08:17

“Ik vraag me af of het werkelijk tot Nederlanders doordringt.”

Echt wel Paul. Maar ik heb maar één stem.

Avatar van paco painter paco painter 08-08-2010 09:50

Het zou de verloedering van de maatschappij betekenen.Zonder kunst, geen leven
Avatar van cor verhoef cor verhoef 08-08-2010 10:31

@Jan Plezier,

Elke politicus zou zich in een dergelijke situatie achter de wetgeving verschuilen. Daar zijn het politici voor.
Typerend is het wel om een PvdA-er, als Bos naar voren te schuiven alsof hij de hele malaise over Nederland heeft afgeroepen, even gemakshalve voorbijgaand aan het feit dat het de gekrijtsteepte graaiers waren die verantwoordelijk waren voor de krediet crisis, waarbij een som geld verdwenen is waar je tweehonderd jaar linkse hobbies mee kunt financieren.

@Rob,

Thanx,
Had IK maar op ballet gezeten, dan liep ik nu wellicht wat gracieuzer de trap af of stapte ik wat eleganter op mijn fiets 🙂

Avatar van cor verhoef cor verhoef 08-08-2010 10:52

@Paul,

De Kamers van Koophandel, een en al porno, geloof me…

@Sprakeloos,

Helemaal waar. Het lijkt er af en toe op, wat zeg ik, rechts meent onaantastbaar te zijn wanneer het gaat om verkwisting en verkwanseling. Doodmoe word ik van die lui, die afgrijselijke vooringenomenheid, en ze beschuldigen progressieven van een misplaatst superioriteitsgevoel. Kan het nog gekker?

@Anna,

Cor 😉 Daar moeten we het mee doen, met 1 stem.

@Paco,

er is geen leven zonder kunst. Alledaagsheid behoeft geen subsidie. Rechtse standup comedians -oh hemeltje ,gebruik ik nu een oximoron, kunnen zichzelf wel bedruipen.

Avatar van BarbaraJansma BarbaraJansma 08-08-2010 15:38

De meerderheid van de moslims danst, zingt, schrijft, schildert en theatert niet meer sinds een paar eeuwen. Toen het westen zich verschanstte achter koude burchtmuren in hun preuts-en preciezelijkheid konden de mohammedanen er wat van.
Hun gezamelijk plezier bestaat nu wellicht voornamelijk uit sociale controle en een nachtelijke braderie binnenkort en binnenshuis.
Wij zijn er bijna, alleen nog wat cultuur afschaffen en een zorgverzekeringspolitie om te zien of je wel vrijwillig gelukkig bent, want depressie is duur. De kou trekt weer op aan alle kanten.
Er is een eeuwige universele golfbeweging van het victoriaanse, lijkt het. Maar dus ook van het tolerante en levensgenieterige.
Avatar van sprakeloos sprakeloos 08-08-2010 17:38

En dus Barbara, rest ons de schuilkelder cultuur, met serieuze wachters om de anticultuurpolitie te slim af te zijn.
Avatar van BarbaraJansma BarbaraJansma 08-08-2010 18:01

Wie weet. Ooit zeker. En vooral doorgaan met mooie en doordachte uitspattingen van de hogere regionen van ons brein -ook al ben ikzelf niet zo goed in dat doordachte gedeelte-, hier en wie weet ooit op stiekeme zoldertjes, met een achterhuisje voor vervolgde moslims en joden en kunstenaars en nog meer individuen. In ieder geval wordt er hier op dit vk-blog al flink geoefend op omgaan met restricties.
Ik hoop alleen erg dat deze potentiele fase niet te lang gaat duren, en dat we snel het einde daarvan weer mee mogen maken. Ik ben in een theatrale bui ben ik bang.

Avatar van cor verhoef cor verhoef 09-08-2010 03:19

@BarbaraJansma,

= Er is een eeuwige universele golfbeweging van het victoriaanse, lijkt het. Maar dus ook van het tolerante en levensgenieterige. =

Het is te hopen dat die laatste golf nog niet uitgegolfd is.

@spraak,

tegenstanders van gesubsidieerde kunt zouden eens een kijkje in Thailand moeten nemen als voorland voor wat Nederland te wachten staat. Bij het ministerie van Cultuur alhier werken alleen maar dinosauriers met hun poten verankerd in de 19e eeuw.

Advertisements
This entry was posted in Cor Verhoef, Jeremiades and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to OVER DANS EN ANDERE GESUSIDIEERDE LINKSE HOBBIES…

  1. Name says:

    Kunst kan het beste commercieel tot zijn uiting komen zonder overheids inmenging. Daarvoor moeten de belastingen ook aanzienlijk omlaag. Als de kunst tendiengevolge minder geld heeft moet het creatief met minder geld meer kunst en geld weten te maken. Er zijn genoeg rijke mensen die in creatieve kunst en cultuur geld willen steken. Maar als bij elk commercieel concert de culturele belastingdienst om de hoek komt kijken omdat er geen subsidie, door de kunstenaar zelf, wordt betaald kunnen we nooit verbeteren. De indymedia, danscommunisten en linkse rukkers denken daar echter anders over. Dus, afschaffen, alle kunstsubsidie en torenhoge belastingen. Vrijheid voor de kunst, weg met de controlerende linkse elite. Vrijheid voor de schilders en muzikanten en danseressen. Van mij hoeven ze echt niet op straat te leven, maar 600.000.000€ belasting is de burger een poot uitdraaien om daarmee een avondrood te schilderen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s