Om met de Dörr in Huis te vallen…

PaulStockholm, hoofdstad van Zweden, is de parel van het Noorden. Als enige Scandinavische hoofdstad die nooit is bezet of gebombardeerd is ze nog grotendeels intact en kan bogen op een groot aantal monumenten uit verschillende perioden. Voor een stad met ruim een miljoen inwoners is ze verrassend schoon, rustig en verkeersluw. Voor wie zich de wat hogere kosten van het levensonderhoud veroorloven kunnen, is het er derhalve aangenaam verwijlen (zelfs als het is tijdens een hittegolf met dagelijks temperaturen rond de 30 graden Celsius (die trouwens ook Zweeds was) dat kan ik u uit eigen ervaring verzekeren). Hier volgen wat plaatjes geschoten tijdens ons recente bezoek:

Het stadhuis van Stockholm (foto WikiMedia Commons)

Het stadhuis van Stockholm kwam in 1923 gereed. Het is een laat voorbeeld van Scandinavische nationaal-romantiek. In het stadhuis vind het jaarlijkse Nobel-diner plaats (foto van WikiMedia Commons).

Grote poort van het stadhuis

De grote poort van het stadhuis laat ruimte voor dignitarissen in automobiel of rijtuig. Ik heb hem even provisorisch dichtgezet voor de foto. De symbolen erboven zullen wel voer zijn voor Dan Brown en dergelijke lieden.

Zij-ingang Nordiska museet

Als we het dan toch over deuren hebben, dit is slechts de personeelsingang van het Nordiska museum. Toch wel een voorrecht om elke werkdag zo’n deur te mogen ingaan; dan voel je je zelfs als schoonmaker nog bijzonder!

De hoofdingang Nordiska museet

Nja, de hoofdingang kan natuurlijk niet onderdoen voor de personeelsingang. Het museum is misschien iets te bombastisch, een echt product van het nationalisme, gebouwd in veelkleurig Zweeds graniet en opgeleverd in 1907. Er zijn nog indrukwekkende trappen en een kolossaal ruiterstandbeeld voor de deuren, maar die pasten niet op de foto.

Strandgatan 31

Langs Strandgatan vind je de stadspaleizen van de negentiende-eeuwse patriciërs. Ze konden niet wedijveren om wie de dikste automobiel bezat, maar wel om de meest imposante ornamentele voordeur. En, wie wint er, nummer 31 (AD 1888, boven) of nummer 17 (ongedateerd, beneden)

Strandgatan 17

Er zij nog veel meer mooie deuren aan die boulevard maar de meesten hadden dikke auto’s ervoor geparkeerd staan (tijden veranderen).

Nou, en om het af te leren dan nog maar een kerkdeur, van de Klara kerk (17de eeuw) in Norrmalm, gesloten uiteraard. Het Klara kerkhof is desondanks wel een bezoekje waard omdat de achttiende-eeuwse lieddichter Carl Michael Bellman er begraven ligt.

Poort van de Klarakerk in Stockholm

De tekst boven de deur zegt: "Vrede zij met u".

En er zijn nog zoveel meer bezienswaardigheden in de stad dan enkel de deuren!

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Reisimpressies and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Om met de Dörr in Huis te vallen…

  1. Anton Lustig says:

    Inderdaad erg mooi, Paul!
    Deze stad is inderdaad het bezoeken waard VOOR WIE HET ZICH VEROORLOVEN KAN dan wel! Ik zou dat dus best willen maar zie het in dit leven gewoonweg niet gebeuren. Maar dan is een blogje als dit dus extra welkom.

    Alweer zo’n mooi stuk dat rechtstreeks vanuit het – door het oliedomme volkskrant-bedrijf eigenhandig opgeheven – Volkskrant-blog is overgeplant en dus, zeer onterecht, nog niet met reacties bedeeld is! Die ik dus allemaal als eerste mag ontdekken? Beste lezers, ontdek ze met me! Er valt nog veel leuks te lezen hier, van toen het TriumVIERaat nog TRIumviraat was. Inkijkjes in allerlei bizarre uithoeken van het Scandinavische dan wel het Bangkokische/Thailandische of globetrotterige, Indonesische, allerleiige en wat al niet meer zij!

  2. @Anton,
    Als je al die 200+ VK blogjes gaat doorlopen, ben je nog wel even zoet 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s