Standplaats Tornio: Beeldig Oulu, II

PaulIk meldde al eerder dat ik onlangs een werkbezoekje bracht aan de stad Oulu, aan de oostoever van de Botnische Golf. Oulu werd gesticht door de Zweedse koning Karel IX in 1605 op een eiland tegenover de vesting die de monding van de Ule rivier moest beschermen, vandaar de Zweedse naam, Uleåborg (Å is een oud Zweeds woord voor rivier).

Tegenwoordig strekt de stad zich uit over vele eilanden en eilandjes, verbonden door talloze bruggen. Ze staat bekend als en fijne plaats om te wonen vanwege de overvloed aan groen en wanterkant. En aangezien ik nog wat plaatjs overhad van mijn recente bezoekje, wilde ik u die niet onthouden (laat maar komen die vette commissie van de Oulu Toeristeninformatiedienst!).

Gemeentelijk schoolgebouw

De bijeenkomst van leraren Zweeds greep plaats in dit oude houten huis uit 1860 (dat ontsnapte aan de stadsbrand van 1882). Het wordt nu gebruikt als gemeentelijk trainingscentrum, onder andere voor onderwijs in de Finse taal aan immigranten.

Zeearendsculptuur

Een sculptuur van een zeearend in het parkgebied net ten Noorden van het schoolgebouw. De archipel van Oulu is vanouds zeer visrijk. In de achtergrond valt Linnansaari (“kasteeleiland”) te zien.

De kasteelruïne van Oulu

Dit is een romantisch theehuis dat is geinstalleerd in de voormalige sterrenwacht van de zeevaartschool van Oulu, welke werd gebouwd op de ruine van de burcht waaraan Uleåborg zijn naam en bestaan dankt. Dit kasteel werd nu eens niet door de Russen vernietigd, maar vloog in de lucht nadat blikseminslag de kruitvoorraad in brand zette.

Beeldengroup op Ainola in hupisaaret

In aansluiting op het vestingeilandje ligt een parkgebied dat zich uitstrekt over tientallen eilandjes verbonden door evenzovele houten bruggetjes. Het gebied werd gevormd door de grote stroomversnelling in de Oulu rivier die vroeger vele watermolens deed draaien en die tegenwoordig een waterkrachtcentrale aandrijft. Het gebied heet Hupisaaret en is tegelijkertijd een arboretum en beeldenpark.

Fonteinen van Oulu

Deze fonteinen worden gevoed door de stuw die de stroomversnelling getemd heeft.

Koskenniemi sculptuur op Ainola

Het grootste eiland van de hupisaaret heet Ainola naar een landhuis dat daat ooit stond (afgebrand zoals zovele houten gebouwen) en dat later het stadsmuseum huisvestte. Deze sculptuur van de beeldhouwer Koskenniemi gaat over de maagd Aino (uit het epos Kalevala) die niet wilde trouwen met een oude man en zich liever verdronk. Saillant detail; Koskenniemi werd op 52-jarige leeftijd de schoonzoon van zijn beste vriend door diens 16-jarige dochter te trouwen (in de negentiende eeuw was de moraal duidelijk anders). Op de achtergrond een zeldzame bruine berk.

De oude haven van Oulu

De oude have van Oulu is nu een uitgaansgebied. De oude houten pakhuizen zijn omgebouwd tot souvenierboutiques en restaurantjes en er is een oude overdekte markt (voorloper van het moderne winkelcentrum, maar in 19de eeuwse stijl).

Douanier?

Net buiten de markthal vind je het meest gefotografeerde beeld in Oulu. Ik heb geen idee wat het voorstelt, maar ik gok op een douanier die de haven in de gaten houdt. De door oude houten huizen geflankeerde straat achter het beeld leidt naar het centrum dat architectonisch minder interessant is, omdat de Russen tijdens de Winteroorlog de stad meermalen zwaar bombardeerden.

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Reisimpressies, Standplaats Tornio and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s