GOKKEN OP GEKKO’S…

CorWanneer U, beste lezer, denkt dat in Nederland na de beschamende overwinning op Japan (remember Wim Kan), de pleures is uitgebroken, neem ik U graag even mee naar de meest voetbalgekke natie ten oosten van Enschede, jawel…Thailand.

Hoewel Thailand op internationaal niveau weinig in de melk te brokkelen heeft, het land heeft nog nooit in de eindronde van een WK gestaan en verliest met de regelmaat van de klok van andere voetballilliputters als Qatar, Oezbekistan en Djibouti, zijn de Thais met afstand de grootste fans van ‘the beautiful game’ in heel Azie.

Thais hebben allemaal bijnamen en ik zal de kinderen die een voetbalgerelateerde bijnaam hebben, niet graag de kost willen geven. Zo had ik vorig jaar een meisje, ‘Uefa”( spreek uit; joefa), in de klas en haar broertje heette “Fifa”. Weer een ander kind heette “Anfield”, genoemd naar het stadion van Liverpool meen ik, en ik heb ook nog de eer gehad “Man U” in mijn klas te mogen hebben. Het is slechts wachten op een leerling die pronkt met de naam “Beenhakker” of, godbetert, “Kees Jansma”.

En waar gevoetbald wordt, wordt gegokt. Hoewel gokken officieel ontmoedigd wordt door de Thaise overheid, wordt dit geldverslindende tijdverdrijf door diezelfde overheid officieus aangemoedigd, door middel van “ondergrondse” loterijen, die door de handhavers van de Thaise wetgeving geen strobreed in de weg worden gelegd. Casino’s zijn verboden in Thailand, maar de gokzalen in verpauperde stadjes als Poipet, net over de grens met Cambodja, zijn allemaal in handen van Thaise politici.

Zelf heb ik al 50 euro verloren in de voetbalpoule op school.

Gokken lijkt in de Thaise genen te zitten.

De tokeh (Gekko gecko) via Wikimedia Commons

Dit is de gekko in kwestie, in Nederland beter bekend onder de Indonesiche naam Tokeh. Voor zo'n klein beest maakt ie een hels kabaal 's nachts.

Wanneer je een hapje zit te eten met een aantal emotiegenoten -Thaise Oranjefans bijvoorbeeld- op het platteland, en je hoort ineens “ghekko….ghekko….ghekkoo”…., afkomstig van de gekko, een gefrustreerde hagedissensoort uit Zuidoost Azie, dan kun je er donder op zeggen dat er binnen de kortste keren een aantal flappen tussen de borden liggen, afkomstig van de emotiegenoten die menen te kunnen voorspellen hoevaak de gekko, “ghekkoo” roept.

Dat is tussen de vijf en acht keer. Niet minder en niet meer. Vijfentwintig procent kans op de pot.

Maar daar had meneer van der Sloot geen oren naar. Nee, die moest weer zo nodig naar Peru…

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s