Beeldig Oulu, I

PaulVorige week, nog vóór de verkiezingen en de algehele voetbalgekte, verkeerde ik in zonnig en gezapig Oulu, zo’n 120 km ten zuiden van Tornio. Oulu, meer dan Rovaniemi (de hoofdstad van Fins Lapland) is het hét oord waar de jeugd van de regio naartoe trekt. Het is een aangename plaats om te wonen; met zo’n 140 000 inwoners is de plaats net groot genoeg om alle stadsvoorzieningen te hebben, maar door de ligging, verspreid over een reeks eilanden in de monding van de Oulujoki, heeft ze een luchtig provinciaal karakter behouden. Oulu wemelt van de water- en groenvoorzieningen welke op hun beurt zijn voorzien van een substantiele hoeveelheid steen en metaal, ook wel te omschrijven als standbeelden.

Stadshistorie in beeld

De bovenstaande beeldengroep kun je aantreffen achter het stadhuis van Oulu. Het stelt een zogenaamde “March of progess” voor, van oud naar nieuw (die fietser in het midden hoort er niet bij).

Stadshistorie in beeld

De stad werd in 1605 gesticht op bevel van de Zweedse koning Karel IX en was aanvankelijk een centrum voor (zalm)visvangst en handel in houtproducten (vooral houtteer).

Stadshistorie in beeld

De stad werd van lieverlede ook een centrum van bestuur en onderwijs voor heel de regio. Drie Finse presidenten gingen in Oulu naar de middelbare school.

Stadshistorie in beeld

Met het groeien van de bevolking breidde ook de commercie zich uit.

Stadshistorie in beeld

De brandweer speelde een erg belangrijke rol in Finland, wat niet verwonderlijk is aangezien de meeste gebouwen in het land van hout waren. Steden brandden regelmatig af. Een grote brand in 1822 legde practisch heel Oulu in de as. De laatste stadsbrand was in 1882 (als we de branden na de Russische bombardementen tijdens de Winteroorlog even buiten beschouwing laten) en de meeste bebouwing stamt dan ook van na die tijd.

Stadshistorie in beeld

In moderne tijden werd Oulu een centrum van hoger onderwijs en hi-tech (Het onderzoekscentrum van Nokia bevindt zich hier op de campus van de universiteit en de stad heeft ook een grote HBO school).

Stadshistorie in beeld

En we eindigen met de toekomst...

Oulu…, best een bezoekje waard (als je toch in de buurt bent)!

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Reisimpressies, Standplaats Tornio and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Beeldig Oulu, I

  1. Pingback: Kutfinnen en Marockanjävlar | Het Triumviraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s