Standplaats Tornio: Witte Nachten

PaulHieronder een weersvoorspelling voor de komende vijf dagen in Tornio. De aangegeven temperaturen zijn normaal voor deze periode (dan begrijp je meteen waarom die hittegolf in Mei zo uitzonderlijk was). Wat opvalt is dat er zowel overdags als ´s nachts een zonnetje staat afgebeeld. Onderaan kun je zien waarom: de nacht duurt vannacht exact anderhalf uur…

Weersverwachting Tornio

Dit is wat de Amerikanen ”white nights” noemen, de periode van de nachtloze nachten en de middernachtszon. In Tornio is niet officieel sprake van een middernachtszon (daarvoor moet je nog een stukje verder naar het Noorden reizen), maar omdat de zon zo dicht onder kim blijft wordt het niet meer donker; de nacht of wat ervan rest is een langgerekte schemering.

Dit is tussen drie haakjes de reden waarom men  in Scandinavië al sinds jaar en dag non-stop met dimlichten rijdt, omdat het onderscheid tussen dag en nacht zo moeilijk te maken is. (Niet zoals in de tropen, waar je in een kwartier van volop fel daglicht overgaat naar inktzwarte duisternis.) Het is tevens de verklaring waarom, ondanks de relatief lage temperaturen, toch zonnebrillen een gewild artikel zijn alhier, omdat de zon een groot gedeelte van het etmaal laag aan de horizon staat en dus flink verblindend kan zijn.

Het voortdurende daglicht kan desoriënterend werken en voor mensen die er gevoelig voor zijn leidt het tot slaapgebrek en psychische problemen. Een reeks boeken en films uit Scandinavië speelt in op dit fenomeen, waarvan de jaren-60 thriller “Kungsleden” mijn favoriet is (De roman, in de jij-vorm, is veel beter, want minder gedateerd , dan de film). Voor een goede film zou je Insomnia kunnen kiezen (Het Noorse origineel, uiteraard). De nachtloze nacht speelt ook een rol in de Hermans klassieker Nooit meer slapen. (Wanneer wordt die nu eens verfilmd?)

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s