BANGKOK BODY SNATCHERS; DE 1 ZIJN DOOD IS DE ANDER ZIJN RIJST…

CorDe miljoenenstad Bangkok, de stad die na negen jaar onder mijn huid is gaan zitten -wat een prachtig Anglicisme, al zeg ik het zelf- heeft 1 ding gemeen met Nederland: fielus. En omdat er zoveel fielus zijn, zijn er geen ambulances voor noodhulp. Waarom zou je, als ziekenhuis zijnde, een ton uitgeven aan een ambulance, wanneer zo’n ding toch alleen maar vaststaat in het verkeer? Ja toch?

Toch een vervelende situatie voor de motorrijder die, na het rode stoplicht genegeerd te hebben, door een cement-truck geschept wordt en met ingedeukte borstkas, schedelbasisfractuur en twee gebroken benen naar adem ligt te happen tussen de lotusbloemen langs de kant van de weg.

Dat is het moment waarop de Body Snatchers van Bangkok het gaspedaal intrappen.

De jongens en meisjes van deze 2 organisaties, “Ruam Katanyu” en “Por Teck Tung” zijn in de niche markt van “lijken en gewonden ophalen” gesprongen. En met succes.

Met tot ambulance omgebouwde mini-busjes, uitgerust met hartmonitor en andere zaken die je aantreft in een doorsnee ambulance, scheuren de chauffeurs met ademstokkende snelheden door het verkeer, alle verkeersregels negerend, om te redden wat er te redden valt en het slachtoffer op te pikken om het vervolgens naar een mortuarium, mocht het een inmiddels overledene betreffen, of naar het ziekenhuis te vervoeren.

In een land als Nederland wordt de overledene zowiezo eerst naar een ziekenhuis vervoerd,maar Thais nemen het woord “ziekenhuis”, terecht naar mijn idee, letterlijk; een ziekenhuis is voor de zieken of nog levenden, het mortuarium is voor degene die ‘mort’ zijn, dood dus. Daar bestaat hier geen geouwehoer over…

Doen die jongens en meisjes van de Body Snatchers dit allemaal gratis? vraagt U, oplettende lezer, zich ongetwijfeld af.

Benjamin Franklin zei het al: ‘There is no such thing as a free lunch”.

Of was het Bill Gates? Maakt niet uit. Het antwoord op die vraag is een zonneklaar “NEE”.

Mortuaria betalen 1000 baht (25 euro) per lijk, wat later weer betaald moet worden door nabestaanden. Ziekenhuizen betalen hetzelfde bedrag en derven daarop inkomsten van de medische behandeling van de ongelukkige motorrijder. (Het uitdeuken van een borstkas kost hier 10.000 baht).

De twee organisaties waren ooit rivaliserende groepen, die wanneer ze tegelijkertijd op dezelfde plaats aankwamen om een lichaam op te halen, elkaar letterlijk een mes op elkanders strot zetten, om als eerste zich te kunnen ontfermen over het al dan niet levenloze lichaam.

Die tijden zijn voorbij. “Ruam Katanyu” doet Bangkok Noord en “Por Teck Tung” doet Bangkok Zuid. Iedereen happy…

Lastig zo’n blogbroeder. Ben meteen met mijn camera naar de straat gerend voor het overtuigende bewijs dat lotussen wel degelijk in de Bangkokse bermen groeien. Waterplant of niet.

Verdomd mooi, die lotussen zo langs het verkeer…

Voor een kijkje in de Body business:

http://www.youtube.com/watch?v=6eWddjc7d3k

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s