DE DUBBELE BODEM VAN HET BOEDDHISME…

CorOnlangs vernam ik dat het Boeddhisme de snelst groeiende “religie” in Nederland is. Volgens de cijfers van de Boeddhistische Unie Nederland telt Nederland zo’n 480.000 Boeddhisten waarvan de helft er autochtoon zijn.

Met “autochtoon” bedoel ik volbloed Nederlanders die hun stamboom kunnen terugleiden naar de Batavieren, een kuil in hun prak graven voor de jus en ooit wel eens een plaat van de “Alle Dertien Goed” reeks in hun platenkast gehad hebben. Kortom, mensen die zouden zakken voor een inburgeringsexamen. Laat daar geen misverstand over bestaan.

Vierhonderdtachtigduizend! Dat zijn er nogal wat. Kennelijk heeft het Boeddhisme in NL haar imago van geitenwollensokkendragers die hun tanden poetsen in de lotus-houding afgeworpen.

De vraag is; is die groei van het aantal Boeddhisten in Nederland een goeie zaak?

Normaal gesproken wel, want het Boeddhisme is in haar kern een uitstekende levensovertuiging: Boeddhisten vinden dat je niets of niemand het leven mag ontnemen, dat materialisme en begeerte tot ongeluk leidt en de gulden middenweg de beste weg is. Ze menen dat alcohol- en drugsgebruik narigheid oplevert, dat een grote bek opzetten het toonbeeld is van gebrek aan stijl en dat je niet meer moet consumeren dan noodzakelijk is. Boeddhisten geloven ook in ‘karma’ wat vrij vertaald, ‘wie goed doet, goed ontmoet’ betekent en dat Boontje uiteindelijk om zijn loontje komt.

Het meest aantrekkelijke aspect van het Boeddhisme is dat het een levensovertuiging is die tolerantie hoog in het vaandel heeft staan.

Boeddhisten respecteren elke andere religie en gaan niet langs de deuren om andersdenkenden hun filosofie door de strot te rammen.

Dat is fijn.

Is Nederland, met dat groeiende aantal Boeddhisten, op de goede weg?

Wanneer je naar een land als Thailand kijkt, waar 95% van de bevolking Boeddhistisch is, ben ik bang van niet.

Thaise ouders geven hun kinderen bijnamen als “Volvo”, “Benz” en “Money”. De Thais zijn de grootste shopaholics van Azie, na de Hong Kong Chinezen en 85% van de ondervraagden in een recentelijke poll vond dat het belazeren van je zakenpartner een legitieme vorm van zakendoen is.

Thailand is een lid van de steeds exclusiever wordende club van landen die de doodstraf hanteert en uitvoert, terwijl Boeddhisme de officiele staatsgodsdienst is.

In Thailand wordt gretig gebruik gemaakt van de Boeddhistische versie van de Katholieke “aflaat”. Wanneer je iets doet dat niet door de beugel kan, neem je een motorfietstaxi naar de tempel, doneert daar een geldbedrag met een hoop geprevel, wierrook en kaarsjes en je karma glanst weer als een pasgeboren baby.

Ja, zo kan ik het ook.

Gevolg is dat bij de tempels het geld de crematieschoorsteen uitkomt en het gevolg daarvan weer is dat er met de regelmaat van de klok een uiterst serene monnik er met de tempelkas vandoor gaat.

Laatst nog werd er een opgepakt in een bordeel in Melbourne nadat ie al het geld er doorheen gejaagd had.

Alle goede bedoelingen ten spijt, zal het nooit wat worden, met mensen…

Boeddhistische monniken scheren hun hoofdhaar en wenkbrauwen omdat die schoonheidsverhogend zijn. Schoonheid werkt begeerte in de hand en datmag niet. Maar twee keer per week je Mercedes wassen mag wel. Gek he?

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s