Porque te Vas?

PaulNaar aanleiding van een blog over Roger Glover’s Love is all moest ik denken aan een ander nummer uit de jaren 70 dat tekenend was voor die tijd. Porque te vas werd al in 1974 opgenomen door de Franse zangeres Jeanette, die in het Spaans zong, maar het werd pas een hit toen het prominent figureerde in de film Cría cuervos van Carlos Saura uit 1976. De titel vertaalt als “Omdat je vertrekt” (hoewel ikzelf in die dagen dacht dat het “Waarom ga je weg?” betekende).

Die film is één van mijn favorieten uit die tijd. Je kan hem opzoeken in IMDB of Wikipedia. Wat me het meest is bijgebleven waren de ogen van de jonge Ana Torrent, zwarte peilloze dieptes waarin de eenzaamheid van de wereld besloten lag. Eenzamheid was een enorm belangrijk thema in die jaren en vond voor mij zijn ultieme uitdrukking in de film Sans toit ni loi (met Sandrine Bonnaire) uit 1985 waarin de boodschap is dat absolute vrijheid tevens absolute eenzaamheid inhoudt (en daarom onderwerpen we ons aan de wet).

Hier een clip van Ana Torrent luisterend naar Porque te vas in Cria Cuervos. Ze had na die alom geprezen film een redelijk bescheiden carrière als actrice.

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s