Bruno Bozetto’s Cartoonkunst

Mr RossiPaulDe Italiaanse tekenfilm artiest Bruno Bozzetto werd in Nederland vooral bekend door zijn drieste filmpjes over het beleefde manneke, signor Rossi die al in mijn jeugd op televiesie te zien waren. Ik kwam er pas veel later achter dat Bozzetto veel meer in zijn mars had dan dat.

Zijn magnum opus was de muziekfilm Allegro non troppo, een dramatisering van klassieke stukken in Bozzetto’s geheel eigen satirische stijl. Een vergelijking met Fantasia dringt zich op, maar die doorstaat Bozzetto’s film met glans. Het bekendste deel uit de film is het evolutieverhaal à la Bozzetto. Waar Walt Disney Le Sacre du Printemps gebruikte voor dit element, koos Bozzetto de Bolero van Ravel. Het verhaal begint met een beetje droesem op de bodem van een weggegooid limonadeflesje…

http://www.youtube.com/v/pXaUdV6QNOs

De rest valt te zien op YouTube. Het is de moeite waard, maar je moet even de tijd ervoor nemen. (Sorry als door deze YouTube links de pagina wat traag wordt.)

Mijn persoonlijke favoriet uit die film is het deel gebaseerd op de Valse Triste van de (Finse) componist Sibelius. Bozzetto maakt er een verhaal à la Andersen van, met een kat in de ruine van een oud huis…

http://www.youtube.com/v/QjlljuLNEyw

De hele film ademt een verfrissende originaliteit en elk deel heeft een eigen boodschap die kan varieëren van feminisme tot een alternatieve versie van het scheppingsverhaal.

Allegro non troppo stamt uit 1977, een icoon van Europese animatie die geen knieval maakt voor de Hollywood stijl. De laatste vertegenwoordiger van die stroming die ik gezien heb was de Franse film Les Triplettes de Belleville die ook volledig eigen is en openlijk een lange neus maakt naar Disney.

Bruno Bozzetto produceerde in latere jaren een reeks komische Flash animaties, onder andere over het verschil tussen Europa en Italië en over het verschil tussen man en vrouw, maar de meest hilarische vind ik zijn educatieve animatie over verkeersregels, Yes & No, die heeft me laten huilen van de lach en dat gebeurt me niet vaak:

http://www.youtube.com/v/aeSzFtqLxQ4

Over het werk van dit Europese animatietalent kan je meer informatie vinden op zijn website: http://www.bozzetto.com/homepage2.html

Advertisements
This entry was posted in Filmbeschouwing, Paul Nijbakker and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s