Het Land van Snik(heet) en Grim(igge)lach?

PaulTerwijl in Bangkok de situatie langzaam afkoelt, zit, ik zit hier af te zien in het hoge Noorden. Als sinds Hemelvaart is het hier elke dag ruim boven de 20 graden. Van het weekend was het 36 graden in de zon! Mijn tere gestel is nog niet zomerklaar, dus ik kom ‘s middags niet buiten als het vermeden kan worden. Slapen is ook al moeilijk omdat de zon volop blijft schijnen tot een uur of tien ‘s avonds (gaat pas om 23.10 hrs onder vandaag). Desondanks, I kid you not, liggen er nog steeds sneeuwhopen op schaduwrijke plekken! Ik hoef u er maar aan te herinneren dat er twee weken geleden nog ijs op de rivier lag.

Het ijs is als sneeuw voor de zon aan het verdwijnen in heel Lapland. In het noorden van Zweden heeft dit al voor lawines en overstromingen gezorgd en die watermassa komt nu onze kant uit. De Tornio rivier vormt de afwatering van een enorm uitgestrekt gebied in Noord en West-Lapland, dus het wordt nog leuk langs het water.

De warmte heeft de bomen in recordtijd doen uitbotten, een week geleden waren de takken nog kaal, nu ruist de wind door het gebladerte. Mijn collega’s klagen al over opkomende berkenallergie (heb ik geen last van) en over de rokerige teerlucht die van het dak van de kerk afkomt (de houten pannen zijn net behandeld met houtskoolcreosoot tegen de zon en de regen), maar ik vind de stank van de papierfabrieken in Kemi veel erger (gelukkig komt de wind niet uit die hoek).

Van mijn luchtwegen heb ik dus geen last, maar wel van mijn aftakelende brein. Ik zag op vrijdagavond de film Soul Men, met Samuel L. Jackson en Bernie Mac en sindsdien ga ik naar bed en sta ik op met het nummer “I’m your puppet” dreinend in mijn hoofd. Ik kan de knop maar niet omdraaien! Op zich vind ik het geen onaardig liedje (en de acteurs doen het niet slecht), maar om het de hele dag te horen rondzingen onder je schedeldak is teveel van het goede. De film zelf is overigens een tamelijk alledaagse komedie van het  flauwe soort waar Amerikanen in gespecialiseerd zijn sinds de jaren 80. Hij trok enkel meer dan gemiddelde belangstelling, omdat hoofdrolspeler Bernie Mac (en de cameo, Isaac Hayes) pal na de première van de film overleden, wat de humor in de film enigszins bitterzoet maakt.

Het nummer was oorspronkelijk een hit voor James & Bobby Purify in 1966. Er zijn verschillende versies van te vinden op YouTube.

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Het Land van Snik(heet) en Grim(igge)lach?

  1. Pingback: Standplaats Tornio: Witte Nachten | Het Triumvieraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s