WINA BORN REVISITED; OVER FOODIES EN ANDERE BIJGERECHTEN…

Mr and Mrs KocharatEngelsen hebben een prachtig woord voor mensen met een voorliefde voor eten dat in schoonheid uitblinkt in zowel de eenvoud als de directheid ervan; “foodie”.

De Engelse keuken in ogenschouw nemend, is het haast onvoorstelbaar dat er uberhaubt een woord als “foodie” ooit een plaats heeft gekregen in het vocabulaire van deze bleke eilandbewoners, die naar verluid pas drie jaar geleden het omelette hebben ontdekt.

Hoe anders zijn de Thais, de oorpronkelijke bewoners van mijn gastland. Er wordt weleens gefluisterd dat er meer Thaise recepten zijn dan sterren aan de hemel. Waarom wordt dat gefluisterd?

Omdat Thais geen opscheppers zijn. Daarom.

Alles in de Thaise psyche draait om eten. De traditionele woorden ter begroeting zijn “kin khao leau?”, “heb je al (rijst) gegeten?”, waarvan het Nederlandse equivalent is “Hoestie?”.

In een willekeurige Thaise stad ben je nooit verder dan 50 meter van een eetstalletje vandaan, waar met de snelheid van het licht een bord rijst met groenten en kip, een miesoep of een peperig varkensvlees gerecht wordt bereid, volgens de huidige koers van 54.786 Eurocent (kut he, die Euro, nog even en het wordt hier duur voor Europeanen).

Thailand  is een van de weinige landen waar buiten de deur eten goedkoper is dan zelf koken. Thuis koken is een elitaire hobby, slechts weggelegd voor premiers en pooiers. En voor leraren natuurlijk.

Thais zijn wel griezelig eenkennig wat eten betreft. Thais eten Thai en niets anders. Neem dertig Thaise belastingcontroleurs mee naar Parijs, de Foodie Hoofdstad van de wereld, en ze zullen niet rusten totdat ze een Thais restaurant hebben gevonden.

Thais hongeren zichzelf nog liever dood dan dat ze een Quiche Lorraine aanraken.

Ning, mijn vrouw, houdt, ondanks de triljarden eetstalletje in de stad, heel veel van koken. Zij is, net als ik, leraar, niet dat U, trouwe lezer, denkt dat Ning premier of pooier is, en kookt met alle liefde alle recepten van de hemel:

Elitair Thais nagerechtje van Ning’s hand:

Zoete gember bouillon met zoete deegballetjes gevuld met sesamzaadjes en gecaramelliseerde bruine suiker.

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s