STANDPLAATS BKK: DE AVONDKLOK, NET NU WE VANAVOND MOETEN AFDANSEN…

CorNu de leiders van de Roodhemden met een witte zakdoek hebben gezwaaid en zich overgeleverd hebben aan de Thaise politie, wordt duidelijk hoe verdeeld de Roodhemden onderling zijn. Ook wordt steeds duidelijker dat er zich nogal wat criminele elementen onder gelederen bevinden die in diverse delen van de stad aan het brandstichten en plunderen zijn geslagen.

Het is dus ook niet zo vreemd dat de administratie v an premier Abhisit weigerde te onderhandelen, zolang de Roodhemden hun kampement, uitgegroeid tot een kleine stad binnen een grote stad, weigerden te verlaten. Tijdens dergelijke onderhandelingen moet je wel weten met wie je aan tafel zit.

Ondertussen zijn er nog ettelijke duizenden Roodhemden actief in diverse delen van de stad waar zij winkelcentra in de fik steken, bommen plaatsen bij bankgebouwen en ik las ook dat de Thaise Stock Exchange onder vuur ligt.

Dit alles heeft de regering doen besluiten de avondklok in te voeren. Tussen 8 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends mag niemand in Bangkok en een aantal naburige steden, de straat op.

Dat is allemaal peanuts vergeleken bij de lange termijn gevolgen voor dit land op economisch gebied.

Er zullen honderduizenden banen verloren gaan in de omvangrijke toeristensector, de grootste buitenlandse deviezen branche van het land. Kleine familiebedrijven gelieerd aan het toerisme zullen hun deuren moeten sluiten en aan de keukentafel moeten concluderen dat zij het studiegeld voor hun kinderen niet zullen kunnen betalen.

Buitenlandse investeerders zullen hun heil voorlopig ergens anders zoeken. Het zal jaren duren voordat het imago van Thailand als inversteerdersvriendelijk land weer opgepoetst is. Investeerders houden niet van landen waar molotov-cocktails naar de Stock Exchange geworpen worden.

het is te hopen dat Thaise politici een les hebben getrokken uit de narigheid van afgelopen maanden: De kloof tussen rijk en arm moet zo snel mogelijk gedicht worden. Het is op zich al een wonder dat het zo lang heeft geduurd voordat de vlam in de pan sloeg.

Er moeten concrete maatregelen getroffen worden die werken op de lange termijn. Geen freebies en populistische maatregelen a la Thaksin, maar daadwerkelijke stappen naar een egalitaire, transparante maatschappij, vrij van corruptie.

 

Iets wat ik niet meer zal meemaken. Althans niet in dit leven…

 


 

PaulDie Michel Maas toch. Geeft ie gehoor aan de oproep van Cor om zelf in BKK verslag te komen doen van de roerselen, wordt ie terstond van achteren neergeschoten (Cor heeft een goed/zoet alibi laten we daar duidelijk over zijn!) en het ziekenhuis staat ook bijkans nog in brand. Tja, het doet natuurlijk wel even pijn, maar dan heb je ook een prachtverhaal om je kleinkinderen decennia lang mee te vervelen! Nou, Michel, de leden van het Triumviraat wensen je sterkte en beterschap…

 

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s