Na het hossen met de Minahasa

EdNu de landsadvocaat in Nederland het bloedbad in Rawagedeh heeft erkend als oorlogsmisdaad, maar desondanks heeft geweigerd om excuses aan te bieden of smartegeld uit te keren, valt een golf van revenge killings op Java van nietsvermoedende Nederlanders te vrezen en dus heeft deze Nederlandse blogger besloten een veilig heenkomen te zoeken. Eerste stopover was Menado, onze voormalige 12de provincie, maar uiteindelijk viel de keus hierbij op het idylische eiland Morotai, dat sommigen wellicht nog kennen van de laatste Tweede Wereldoorlog Japanner die aldaar tot eind 1974 ondergedoken zat. Derhalve een ideaal onderduikoord. Bij aankomst bleek het schamele hutje in nog redelijke staat, en met een ipod, een blue ray player, flatscreen en ijskast is het wel een weekje of twee uit houden. Vrouwelijke leden van de locale bevolking zullen worden benaderd voor de noodzakelijke voedingsmiddelen en andere voorkomende behoeften waar mijn Neanderthalgenen om verlegen zitten. Ik zou voorwaar eraan kunnen wennen. De hele dag met een knots rondlopen en veel ‘bumsen’ is toch een stuk leuker dan stressen in een cubicle… Maar zodra het tij keert in het land van Insuline zal ik toch overwegen huiswaarts te keren. Nu moet ik echter eerst op zoek naar een stopcontact voor de charger van mijn mobiel…

-Sent from Nokia e-series


Achtergronden voor niet ingewijden:

In het dorp Rawagedeh op West-Java (ten Oosten van Jakarta) werd op 9 December 1947 een massaslachting aangericht door soldaten van de Nederlandse Eerste 7 December divisie. Meer dan 400 ongewapende jongens en mannen werden zonder vorm van proces geëxecuteerd. De verantwoordelijken werden nooit vervolgd. Recentelijk, heeft een kleine groep nabestaanden de zaak aanhangig gemaakt met een eis voor smartegeld en excuses van de Nederlandse staat. Op 12 Mei jongstleden bleek het standpunt van de staat dus te zijn dat het weliswaar een oorlogsmisdaad betrof, maar dat de zaak verjaard is en er daarom geen officiele excuses of smartegeld te verwachten zijn.

Het is typerend dat Nederlandse misdaden in de geschiedenis uit de lesboeken gehouden worden (die zwarte bladzijden zijn zo lastig te lezen), terwijl we wel leren hoe wreed de Duitse weermacht was toen zij het Nederlandse dorp Putten van zijn mannelijke bewoners beroofde.

Overigens zijn er geen berichten bekend over aanslagen op Nederlanders uit wraak voor de onbestrafte massamoord in Rawagedeh.

Manado is een overwegend Christelijk gewest in het uiterste Noorden van Sulawesi/Celebes. De lokale Minahasa bevolking was zodanig met het Nederlandse koloniale gezag verweven dat ze bij de Indonesische afhankelijkheid probeerden een status te krijgen als twaalfde provincie van het Koninkrijk der Nederlanden. Dit streven was eenzelfde lot beschoren als het streven naar onafhankelijkheid van de Republiek der Zuid Molukken.

Morotai is het noordelijkste eiland van de Molukken. In de Tweede Wereldoorlog werd het door de geallieerden veroverd op de Japanse bezetters en als luchtmachtbasis gebruikt. Een deel van het Japanse garnizoen trok zich terug in het onherbergzame binnenland. De laatste overlevende van die groep, Teruo Nakamura, werd in December 1974 door Indonesische troepen gearresteerd nadat zijn hut vanuit de lucht was gespot.

Advertisements
This entry was posted in Ed ter Buyl and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s