DE THAISE ROODHEMDEN: DE DEFINITIE VAN EEN POLITIEKE VICIEUZE CIRKEL…

CorNa acht maanden premierschap werd Samak uit zijn functie gezet wegens betaalde nevenactiviteiten. Hij combineerde het hoogste ambt van het land met een baantje als tv-kok, gespecialiseerd in varkensvleesgerechten…

Samak Sundarvej via Wikimedia Commons

Samak Sundaravej, tv-kok/premier in een pose die zijn voorkeur voor varkensvlees verraadt...

Hij kreeg daarvoor een kleine vergoeding en dat mag niet.

Er kwam een nieuwe premier, de zwager van Thaksin, Somchai Songsawat, in september 2008. Oktober 2008 was nog niet koud of Thaksin zelf werd tot twee jaar veroordeeld wegens belangenverstrengeling, machtsmisbruik en corruptie. Mag ook allemaal niet in dit land.

De veroordeling was wel in absentia, want zijn goede vriend Samak had, toen hij nog op tv kokkerelde en premier was, toestemming gegeven om Thaksin naar China laten afreizen, tezamen met zijn vrouw, zestig Samsonites en tweeendertig Gucci tassen, om de Olympische Spelen in Beijing te kunnen bijwonen en zijn favoriete Thaise badmintonster te kunnen aanmoedigen. Dit alles terwijl het proces tegen Thaksin nog liep…

Kijk, dat mag dan weer wel in Thailand. Echt, ze zijn hier helemaal niet zo moeilijk, zolang je maar Thaksin Shinawatra heet en je boezemmaatje premier is.

De politieke ontwikkelingen raakten in de maanden daarop in een stroomversnelling.

De geelhemden- veelal afkomstig uit de Bangkokiaanse midden-klasse, begonnen in de hoofdstad massale demonstraties te organiseren tegen de PPP-regering en haar premier Somchai, die door velen werd gezien als een marionet van Thaksin, een conclusie die, gezien het feit dat Somchai Thaksin’s zwager was, nauwelijks als ver gezocht beschouwd mag worden.

Het hoogtepunt van de protesten werd bereikt op het moment dat de geelhemden in december 2008 de internationale luchthaven Suvarnabhumi bezetten en er elf dagen geen vliegtuig in of uit kon.

Daar hebben wij hier geen Ijslandse aswolk voor nodig, dat doen we gewoon allemaal lekker zelf.

De Thaise economie verloor door dit ludieke geintje miljarden dollars. En de toeristen en buitenlandse zakenlui waren ‘not amused’.

Wie wel amused was, was mijnheer Newin Chidchop…

Newin en zijn factie binnen de PPP schurkten zich in de voorbije maanden langzaam maar zeker richting de oppositiepartij, de Democrats,  van Abhisit Veijajiva en liepen in januari 2009 over naar de oppositie, waardoor de regering viel en Abhisit een meerderheidscoalitie kon gaan samenstellen met hemzelf als premier. De bezetting van de luchthaven door de geelhemden en de passieve reactie van Somchai hadden de regering de das om gedaan.

In de daaropvolgende maanden werden de protesten van de roodhemden steeds luider. Ze zagen Abhisit als een premier die indirect door de militairen was geinstaleerd, voorbijgaand aan het feit dat in Europese democratien dergelijke coalitiewisselingen door politieke stoelendansjes aan de orde van de dag zijn.

Abhisit is een vrij jonge, aantrekkelijke “Golden Boy” uit een voornaam Thais geslacht- ‘born with a golden spoon up his ass’ met een Oxford-bul in zijn zak. Hij leek besluiteloos, maar naar mijn idee heeft de man een kattegeduld. Hij zag er de afgelopen weken geen brood in om de tanks door de straten te laten rollen om duizenden roodhemden te verpletteren.

Abhisit heeft een “roadmap for reconciliation’ aangeboden aan de roodhemden, die over het accepteren daarvan ook weer hopeloos verdeeld zijn. Hij heeft aangeboden het parlement in november te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Mijn angst is dat wanneer de Thaksin-aanhangers die verkiezingen winnen, de geelhemden weer de straat opgaan…

We’re living in interesting times, interesting indeed…

Thaise betogers slaags met het leger en de politie…

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s