DE THAISE ROODHEMDEN: DE RISE (AND FALL) OF THE PPP

CorNa de coup in september 2006, schoof het leger een generaal, Surayud genaamd, naar voren die een burgerregering bestaande uit technocraten samenstelde. Surayud beloofde binnen een jaar verkiezingen uit te schrijven. Tegelijkertijd ontstond er een oppositiebeweging, de UDD genaamd (United front for Democracy against Dictatorship), ook wel bekend als de roodhemden.

Die verkiezingen kwamen er. De TRT -de partij van Thaksin- was inmiddels ontbonden wegens stemmenkoperij en de TRT parlementsleden werden voor straf 5 jaar geband uit de politiek.TRT aanhangers richtten prompt een nieuwe partij op, de PPP, oftewel de People Power Party.

Niet dat deze partij nu zoiets als “Power to the People”- dat hopeloos verouderde concept uit de jaren ’60 en ’70- in het vaandel had staan. Welnee. Of eigenlijk wel, maar in een meer afgezwakte vorm: “Power to a Small number of People with self-serving agendas and huge Bankaccounts”.

De politici die een 5 jaar ban aan hun maatpak hadden hangen, bleven achter de schermen van de PPP actief.

De rechtse politieke veteraan en ex-gouverneur van Bangkok, Samak Sudaravej, werd gekozen als leider van de PPP. Samak had een indrukwekkende staat van dienst:

– Hij was de aanstichter van de massaslachting van honderden studenten in oktober 1976 die destijds tegen het corrupte miltaire regime protesteerden.

-In zijn hoedanigheid van gouverneur van Bangkok zei hij eens op een perconferentie: “Corruptie is net als ademen. Het zit ingesleten in ons overlevingsmechanisme.”

– Tijdens de jaarlijkse overstromingen die Bangkok aan het einde van de regentijd teisteren anwoordde Samak op de vraag van een journalist waarom hij de wateroverlast nooit kwam inspecteren: “Waarom zou ik natte voeten moeten krijgen, alleen omdat jij dat zo leuk vindt?”

“Yo” schreeuwden miljoenen verarmde boeren uit het oosten en noordoosten. “That’s our man!!”

Prompt won de PPP de verkiezingen met behulp van de oneindige campagneschatkist van Thaksin. Het vermogen dat Thaksin op Thaise bankrekeningen had staan was een jaar eerder door het leger bevroren. Dat verklaart wellicht waarom het altijd zo koud is in Thaise banken.

Onze voormalige telecomtycoon had echter nog genoeg andere financiele ijzers in het vuur, uitgestald in lege BV’s in belastingparadijzen als de Britse Virgin Islands (no sex, no tax) en Liechtenstein, een dwergstaat in de alpen met het hoogste aantal postzegelverzamelaars per vierkante meter en duistere bankgeheimen…

(wordt wederom vervolgd)

The proverbial brown stuff hits the rotating device in April 2010…

Foto: Bangkok Post

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s