DE THAISE ROODHEMDEN: EEN PARADOXAAL FENOMEEN…

Thaksin, die aan het hoofd stond van een telecomimperium, kon goed rekenen. Tellen vooral. Hij becijferde dat hij, wanneer hij het verarmde plattelandsproletariaat voor zich kon winnen, met een nieuwe partij en een populistische agenda, de absolute meerderheid zou krijgen in het Thaise Lagerhuis.

Thaksin richtte de TRT op, de Thai Rak Thai, oftewel “Thais houden van Thais”. Een soort Thaise TON dus, met dien verschille dat de TRT tijdens de verkiezingen van 2001 alle concurentie de politieke rijstvelden uitjoeg, terwijl Rita Verdonk -as we speak- haar speechschrijvers niet eens meer begrijpt/kan betalen en volgens de laatste peilingen op geen stoelen staat, maar dat terzijde.

Thaksin zat op rozen en telde door. Hij had zijn aandelen op de namen van zijn kinderen en huishoudster gezet -die meid was me een partij BLIJ- aangezien Thaise politici geen bijbaantjes als CEO mogen hebben. Dit alles om knullige zaken als belangenverstrengeling en misbruik van macht te voorkomen…

In januari 2001 won Thaksin de verkiezingen en kreeg de TRT een ruime meerderheid in het parlement, met een partijprogramma dat gebaseerd was op het paaien van de ongeletterde en hopeloos verarmde plattelandsbevolking. Hij beloofde onder meer gratis gezondheidszorg voor iedereen, een miljoen baht (20.000 euro) per dorp voor het ontwikkelen en verbeteren van voorzieningen op het platteland en nog een reeks andere revolutionaire veranderingen die ten goede zouden komen aan de boeren en verarmde stadsbewoners. Machtsdronken als hij was, verklaarde hij ook nog even  binnen zes maanden een einde maken aan de files en verkeerschaos in Bangkok.

Een vriend van mij vroeg zich destijds af: “What’s he gonna do? Shoot everyone in Bangkok?”

Thaksin sloeg aan het regeren en zijn huishoudster zat ook niet stil en sloot meteen een telecomdeal met de militaire junta in Burma ter waarde van twee miljard dollar, door de generaals gefinancieerd door de illegale verkoop van teakhout en de export van “ya ba” oftewel metamfetamine naar Thailand.

Die drugs, afkomstig van zijn Burmese generaalsvriendjes waren de telecomtycoon een doorn in het oog, en al spoedig kondigde Thaksin een “War on Drugs” aan, wellicht om de jammerlijk gefaalde “War on Traffic Jams” te maskeren.

Drie maanden en 2500 doden later, de meeste slachtoffers waren door de politie afgeknalde kleine dealers en gebruikers, haalde Thaksin het in zijn hoofd om op een persconferentie te verkondigen, dat de te betreuren doden slachtoffers waren van onderlinge afrekeningen binnen de drugswereld.

Een uitgeslapen journalist vroeg Thaksin:

 

“Hoe komt het dat een dergelijk hoog aantal “afrekeningen” er niet was voor uw “War on Drugs”.

Een week later werd de journalist ontslagen bij de Thaise krant “Matichon”

 

De tentakels van de Thai Rak Thai partij begonnen Thailand te penetreren in de pers, het justitiele systeem, het zakenleven, de landmacht, en de luchtmacht. Alleen de marine, het troetelkind van de koning, bleef gevrijwaard van de intimidaties en omkoperijen van de TRT partijkaders.

Thaksin was bezig om absolute macht te kopen met behulp van de tot zijn beschikking staande miljarden dollars.

De belofte van gratis gezondheidzorg voor de armen kwam er gedurende Thaksin’s ambtsperiode. De 20.000 euro per dorp ook, alleen verdween dat bij gebrek aan controle in de zakken van TRT functionarissen en het geld dat doorsijpelde naar de dorpelingen werd verkwanseld aan mobiele telefoons, motorfietsen en in de door Thaksin opgezette dorpsloterijen.

 

Desondanks bleef Thaksin, die steeds verder groeide in zijn rol als de vader Theresa van het Thaise platteland, ongekend populair onder de boeren.

Het verzet tegen zijn autocratische bewind nam ook steeds meer toe, met name in Bangkok en de zuidelijke provincies.

 

 

(wordt vervolgd)

 

Thaksin in goede dagen…

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s