Standplaats Tornio: ‘n IJsje Glazenwasser?

PaulHet ijs is gebroken! En bijna op 4 Mei, als om mij aan een verjaardag te herinneren.

Het opbreken van het ijs in de Tornio rivier is elk jaar weer een symbolisch moment en een moment waarop je een fiets kan winnen als je het exacte tijdstip weet te voorspellen. De gemeente zet een bord op het ijs naast de voetgangersbrug en richt er een webcam op zodat men precies kan waarnemen wanneer de ijsmassa in beweging komt. Ik win elk jaar weer net niet.

Drijfijs voor de deur

Schotsen en scheven bij ons voor de deur. Het duurt minstens een week voordat het ijs voorbij is gegleden.

Het smeltwater van de sneeuw heeft zich via goten, geulen en greppels in de rivier afgevoerd en de zwellende watermassa heeft het rivierijs van de oevers losgebroken, wat soms met knallend gekraak gepaard gaat. Dit jaar was de ijslaag echter door de lenteregens al zodanig aangevreten dat het gemakkelijker ging. Het was ook niet nodig, zoals in strengere winterjaren, om van tevoren geulen in het ijs te frezen opdat het makkelijker opbreken zou en zich niet teveel voor de brugpijlers zou ophopen. Wanneer dat gebeurt kan er namelijk een ijsdam onstaan welke ervoor zorgt dat de rivier buiten zijn oevers treedt (dat zal ze leren die patsers met hun strandvilla’s!). Als zich zoiets dreigt voor te doen, kan de gemeente zand op het ijs strooien opdat het sneller smelt, of, als dat niet helpt bij gebrek aan zon, kan ze de hulp van de genie inroepen om de ijsdam op te blazen met dynamiet. Het laatstgenoemde volksvermaak is echter sinds de jaren 1980 niet meer vertoond.

Sissend en tinkelend

Dit jaar heeft de brugpijler niets te vrezen. Het ijs is te dun en te bros om voor problemen te zorgen.

Nu beweegt dan de onafzienbare vlakte ijsschotsen zich schurend en kruiend stroomafwaarts. De grote schotsen maken een niet aflatend sissend geluid als ze voorbijglijden. De kleinere stukken en brokken tinkelen wanneer ze met elkaar in aanraking komen.

De stroomgeul langs Pikisaari

Deze foto's zijn vorig jaar gemaakt toen het wat zonniger weer was op Vappu. Hier zie je duidelijk de stroomgeul rechts en links de luwte gevormd door het eilandje Pikisaari. De gebouwen rond de schoorsteen op de linkeroever van de rivier behoren toe aan de gedoemde Lapin Kulta brouwerij.

De zomer, de zomer komt eraan! Nu heersen de lenteregens nog, maar zodra de zon zich weer laat zien openen de ijscokiosken en vertonen de eerste Finnen zich zonder jas of muts, een enkeling waagt het zelfs korte mouwen te dragen. Het is een geestegesteldheid: het is nu zomer en dan zal ik gvd ook zomers gekleed gaan, longontsteking of geen longontsteking!

Mijn ega drentelt al door het huis met emmers en dweilen, zodra de regens ophouden moeten de ramen gelapt worden. Het ijs is gebroken; het duurt niet lang meer…

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Standplaats Tornio: ‘n IJsje Glazenwasser?

  1. Pingback: Standplaats Tornio: Voeten in Water | Het Triumviraat

  2. Pingback: Het Land van Snik(heet) en Grim(igge)lach? | Het Triumvieraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s