Standplaats Tornio: Vappu

PaulBulderend geronk zwelt aan tot een daverend crescendo als de meute motorrijders nadert. Het is de eerste Mei, een dag waarop in Noord Finland leerjekkers zich als trekvogels aaneenscharen om de lente te vieren met zwermgedrag. Je weet nooit waar ze vandaan komen of waar ze heen gaan, maar vroeg of laat zoemt de bende grommend door de hoofdstraat. Een koppel zijspanmonsters gaat voorop gevolgd door een roedel Harleys en dan de kudde van minder glanzende pluimage en helemaal achteraan fladdert altijd een clubje Solexjes als welpjes die een tijdje meehollen met het pak om daarna amechtig af te haken. Als de helse horde voorbijgebrult is, heerst er even een onwerkelijke stilte. Dan hoor je de regen weer.

De eerste Mei, Vappu in het Fins, is een nationale feestdag in Scandinavië en Finland en de enige die niet echt gekerstend is. De christelijke naam voor het festival is Walpurgis. Vroeger waren er simpele zielen die dachten dat op de laatste Aprilnacht de heksen naar een heuveltop vlogen (de plaats verschilt per regio) om daar voor de duvel te dansen. Om zich te beschermen tegen laagvliegende toverkollen stookte men grote vuren (heksen hebben slechte herinneringen aan brandstapels). Die vuren stookt men in Zweedstalige gebieden nog steeds, maar gelukkig gelooft tegenwoordig niemand meer in bovennatuurlijke krachten (alhoewel). Enfin, tegenwoordig is Vappu vooral een politieke feestdag: De dag van de arbeid (voor jongens en meisjes die nog weten wat dat betekent). In Tornio betekent dit dat sprekers van verschillende politieke partijen toespraken houden en folders en ballonnen uitdelen aan het publiek dat beleefd en verveeld staat te luisteren, zonder te schreeuwen en zonder te gillen.

Studenten van verschillende pluimage. Je ziet er in Tornio zelden zoveel bij elkaar.Het is ook een dag van samenzang, vooral van “studenten”. Iedereen die een diploma heeft behaald op de middelbare school heeft in Finland het recht om een zogenoemde studentenmuts te dragen na bij ontvangst van het diploma. De leerlingen van het VWO krijgen een witte pet met zwarte klep en die van het beroepsonderwijs een grijze met een kwast (verschil moet er wezen). Op Vappu mag iedereen die ooit zo’n muts heeft gekregen (en hem niet tijdens het examendrinkgelag ergens in een kroeg heeft vergeten) het hoofddeksel afstoffen en in het openbaar op het hoofd ronddragen ter publieke vernedering van hen die hun school nooit afgemaakt hebben. Her en der klitten de “studenten”-op-leeftijd bijeen en barsten soms uit in lentegezangen. Dat is zo’n oude traditie uit de tijd van ver voor de walkman en de iPod.

Verder is Vappu, net als trouwens alle andere feestdagen in Finland, een uitstekende gelegenheid om jezelf een slag in de rondte te zuipen en helemaal nu dat het op een Zaterdag valt. Vrijdag was traditioneel de dag waarop de Finse arbeider werd uitbetaald, waarop de Finse arbeider traditoneel prompt naar de drankwinkel toog om zijn  perjantaipullo (vrijdagsfles) te kopen en die ook nog dezelfde vrijdag met veel toewijding te ledigen. Tegenwoordig koopt de Fin nog steeds zijn drank overwegend op vrijdag en dat is dan ook voor nieuw aangekomenen DE dag om de inwoners van een dorp of stad te ontmoeten. Alle slijterijen zijn in staatsbezit (ALKO heet de keten) en dus is er meestal maar ééntje in de buurt. Ga op een klapstoeltje zitten met zicht op de deur en je ziet alle rangen en standen voorbijkomen: Koning, keizer, admiraal, jajem lusten ze allemaal en vandaag de dag kunnen ze het zich ook nog veroorloven om gelijk zaterdags- en zondagsflessen in te slaan: jolijt gegarandeerd.

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Standplaats Tornio: Vappu

  1. Pingback: Standplaats Tornio: Sima | Het Triumvieraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s