HARD GELACH IN HET LAND VAN DE ONDERGAANDE GLIMLACH…

De Thaise oppositionele demonstranten -ook wel liefkozend Roodhemden genoemd- gaat kennelijk geen zee te hoog om dagelijks negatief in het nieuws te komen. Een week of 5 geleden kwamen kwamen ze op het lumineuze idee om 1000 liter bloed, afgenomen van honderden door de eeuwen heen door de “Elite” “vertrapten”, op het tuinpaadje van de ambtswoning van premier Abhisit te kieperen. No one was amused.

Gisteren bestormden honderd schuimbekkende Roodhemden het Chulalongkorn ziekenhuis waar zich enkele honderden regeringsoldaten verschanst zouden hebben. Gewapend met honkbalknuppels, bijlen en ijzeren staven joegen zij 1400 AIDS-kanker-hart- en andere nareaandoeningpatienten de stuipen op het lijf om er achter te komen dat er in het hele ziekenhuis geen soldaat te bekennen was.

De ziekenhuisdirectie ging over tot een massa evacuatie van het leeuwendeel van het patientenkorps naar andere ziekenhuizen, waarop de leiders van de Roodhemden zich haastten publiekelijk hun excuses aan te bieden voor deze krankzinnige actie om er in dezelfde adem aan toe te voegen dat de ziekenhuisdirectie had besloten tot de evacuatie om de Roodhemden “in een kwaad daglicht te stellen”.

Pardon? De Roodhemden staan er om bekend grote innemers te zijn van “Lao Kao”, een soort raketbrandstof gestookt van gefermenteerde rijst, maar om tot zo’n uitspraak te komen, moet je op zijn minst in een parallel universum geboren zijn…

De dag ervoor, eergisteren dus, was het ook al hommeles. Roodhemden en regeringtroepen raakten slaags met elkaar op Rangsit Road. Er werden rubberen kogels afgevoerd, her en der gepeperd met echte blauwe bonen die echter van de Roodhemden leken te komen aangezien het een soldaat was die levenloos neerstortte en er vielen achttien gewonden van wie er drie in kritieke toestand in het (Chulalongkorn?) ziekenhuis liggen.

Die avond zag ik een van de leiders van de Roodhemden, Khun Kwanchai, op tv. Hij zat in een McDonald’s een Big Mac naar binnen te werken en had duidelijk de kuierlatten genomen toen de eerste kogels begonnen te fluiten. Ik vind leiders die “leiden” vanuit de achterhoede altijd aandoenlijk. Zijn babyface en kinnen die tijdens het kauwen leken te dansen maakten hem nog aandoenlijker.

McDonald’s is kennelijk geen onbekend terrein voor deze rode strateeg. “De overwinning is nabij”, kakelde hij tegen de journalisten en ik moest meteen denken aan de Amerikaanse generaal Westmoreland die in 1969 in Saigon verklaarde: “There’s light at the end of the tunnel”.

Oh ja joh? Nou ik zie het niet. Althans niet hier in Bangkok.

“I’m sick and tired of these Red Shirt morons” verklaarde mijn vrouw gisteren.

“We’re living in interesting times, Ning. Cherish it…”

(wordt vervolgd)

Patient wordt vervoerd naar een minder turbulent ziekenhuis.

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s