Erg hè, dat van Polen?

PaulTerwijl Cor aan een zandgouden strand zijn zonden overpeinst (dat kan dus nog wel even duren) op weg naar een Nirvana dat in zijn woonplaats nu ver te zoeken is, zit ik hier op mijn kantoor vrolijk overuren te draaien terwijl buiten de lentezon minstens zo vrolijk speelt over sneeuwloze daken en kruinen.

Sinds mijn laatste missive, waarin ik melding maakte van temperaturen boven het vriespunt, is de lente plotsklaps uitgebroken. Het Paasweekeinde was het rond de klok enkele graden boven nul en dat is zo gebeleven. Nu reikt het kwik al ongeduldig naar de acht graden en de overvloedige sneeuw stroomt in rap tempo door de straten en over pleinen op zoek naar een afvoer.

Op weg naar zee

Bij het smelten van de sneeuw komen zand, stof en ander vuil in de sneeuwmassa aan de oppervlakte en helpen door sterkere absorptie van zonlicht de sneeuw sneller te laten smelten. Dit gegeven wordt soms gebruikt om het rivierijs selectief te laten smelten, zodat het makkelijker opbreekt.

De snelle dooi kan nog wel eens voor problemen gaan zorgen in het stroomgebied van de Tornio rivier als het smeltwater van bovenstrooms door de ijsgang niet snel genoeg kan afvloeien naar zee. De aarde kan al dat water niet verwerken want de vorst zit nog steeds in de grond. Gelukkig hebben wij, net als Juffrouw Ooievaar destijds, een Huis Hooggelegen.

De server updates schrijden voort, procent na procent, en ik mijmer over de ironie van het noodlot der Polen, dat zwaargeteisterde volk dat evenals de Finnen een haat-haat verhouding heeft met de Oosterburen. Tussen een rock en een hardplace murw gebeukt werden ze door de devil de deep blue sea ingeschoffeld, of in dit geval de deep red sea, en die ging niet netjes open zoals dat in het grijze verleden naar verluidt wel eens gebeurd schijnt te zijn. De Gestapo executeerde degenen die de NKVD had overgeslagen en vice versa. Het mag een wonder heten dat er na de oorlog nog Polen over waren.

De Sovietunie en zijn opvolger de Russische Federatie hebben zoals bekend grote moeite toe te geven dat er zich in hun Stalinistische glorietijd zaken voordeden die niet helemaal ethisch te verantwoorden waren. De systematische moord op een twintigduizend Poolse officieren en beambten in 1940 mag in het niet vallen bij de vele miljoenen andere slachtoffers van het bewind van de rode tsaar, historisch blijft het een heikel punt. De massamoord in de bossen van Katyn werd door de Russische propaganda aan Nazi-Duitsland toegeschreven en tot 1990 werd deze positie volgehouden door Moskou. De Societs probeerden zelfs tijdens de Neurenberg processen de oorlogsmisdaad in de schoenen van de Duitsers te schuiven, maar konden uiteraard daarvoor geen bewijzen leveren. Voor de geallieerden stond de schuld van de Russen al sinds de ontdekking van de massagraven vast, maar omwille van de alliantie werd deze zaak nooit juridisch aangekaart. Vandaag de dag is de officiele Russische positie dat de massamoord inderdaad werd uitgevoerd door de NKVD, maar dat het geen oorlogsmisdaad of genocide betrof en dat er dus geen consequenties aan verbonden hoeven te worden. Onofficieel zijn er nog steeds vele Russen die de oude Soviet propaganda voor waar houden alle bewijzen van het tegendeel ten spijt.

Het is daarom wel bijzonder toevallig en dramatisch dat een groot deel van de politieke en militaire top van Polen in ditzelfde gebied om het leven komt juist omwille van een herdenking van de massamoord. De Russische aarde blijft klaarblijkelijk dorsten naar Pools bloed. Dit zal ongetwijfeld veel voer leveren aan samenzweringstheorieën.

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s