DRY ME A RIVER…

De gierend doorgeslagen economische groei van China met daarbij een bevolkingsaantal van één punt drie miljard doet de Chinese overheid grijpen naar alle mogelijke middelen om tegemoet te komen aan de razende electriciteitshonger die het kolossale land in zijn greep heeft.

De afgelopen vijftien jaar is het land in een moordend tempo hydro-electriciteitsdammen gaan bouwen in het stroomgebied van de machtige Mekongrivier…

De Manwan, de Dachaoshan en de Jinghong dammen zijn inmiddels operationeel, twee andere dammen zijn in aanbouw en de Ganglah en de Mengsong liggen op de tekentafel.

Goed nieuws he? Voor de Chinezen…

En dan nu het slechte nieuws. De ruim zestig miljoen mensen die in het verdere stroomgebied van de Mekong wonen zijn afhankelijk van deze magistrale rivier voor hun levensonderhoud. Boeren en vissers die geen tijd hebben om te bloggen.

Het Thai-Laotiaanse deel van de rivier staat nu nagenoeg droog en volgens de MRC, de Mekong River Commission gaan in Cambodja over niet al te lange tijd de grootste klappen vallen. Dat kan Cees er ook nog wel bij hebben…

Het effect op het dierenleven, met name de visstand en de vogelarij is desastreus, om nog maar te zwijgen van de irrigatieproblemen die er zullen onstaan voor de rijstboeren in de regio.

Dry me a river….

Laotiaanse visser lijkt zijn lot te overdenken…

Komende week vindt in de Thaise badplaats Hua Hin de Mekong Conferentie plaats, waar de Mekonglanden Birma, Cambodja, Laos, Vietnam en Thailand aan zullen deelnemen. Onderwerp: de toekomst van de Mekong. Oplettende lezertjes zullen waarschijnlijk een wenkbrauw optrekken en zich afvragen; ‘ontbreekt hier geen land?’

Juist. China laat het, zoals verwacht, afweten. En de zestig miljoen boeren en vissers zijn niet uitgenodigd.

Afgelopen maand reisde de Thaise premier Abhisit naar Peking om aldaar de problemen aan de orde te stellen. Hij meldde ook dat een groot aantal Chinese vrachtschepen vastzaten in de modder in het Thaise gedeelte van de rivier en niet meer terug konden varen.
De Chinese onder-minister van Buitenlandse Zaken reposteerde koeltjes: ‘Nou en, we hebben hier mensen zat!”

Het interesseert de Chinezen allemaal geen bamiebal…

Foto’s : Perspective bijlage Bangkok Post

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef, Jeremiades. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s