Standplaats Tornio: Niet alleen Zegen komt van boven

PaulSinds afgelopen zondag, het officiele begin van de lente, hebben wij hier in het Noorden meer zonuren dan in het grijze Nederland en dat blijft zo tot eind September. De temperatuur loopt deze dagen op van zo’n min 15 in de ochtend tot rond het vriespunt in de middagzon. Bij ons hoef je dus niet zozeer in te burgeren als wel te acclimatiseren!

Het mag dan lente heten, de sneeuw blijft nog wel zeker een maand liggen, op schaduwrijke plekken zelfs tot in de maand Mei. Niettemin begint het dooiproces op de meest blootgestelde plaatsen, de huisdaken, al om zich heen te grijpen. Huisdaken kunnen flink wat sneeuw verzamelen, vooral als het platte daken betreft.

Platte daken pakken veel sneeuw

Op platte daken verzameld het smeltwater zich onder de sneeuw, wat lekkageproblemen kan geven. Schuine daken hebben dat probleem niet, maar daar doet zich een ander probleem voor: Het gewicht van de sneeuw gekoppeld met het door verwarming warmere dak zorgt dat het sneeuwpak aan de onderzijde tot ijs wordt en, als het warmer wordt, nu met de lentezon, begint dat ijs te smelten en kan de hele hap van het dak glijden.

Hoge gebouwen hebben hekwerkjes op het dak om te voorkomen dat de boel gaat schuiven. Bij lagere bouwsels zetten de bewoners gewoon waarschuwingsborden neer: Pas op voor vallend ijs! Maar zelfs als de sneeuw niet gaat glijden, kan er toch nog ijs naar beneden komen, omdat het smeltwater wanneer het van het warme dak afkomt weer bevriest en dat geeft fraaie kunstwerken.

IJspegels in de zon

Die ijspegels kunnen meer dan meterlang worden en erg zwaar; zo zwaar dat ze uiteindelijk afbreken en neersuizen op de hoofden van onvoorzichtige passerenden. Elk jaar hervinden enkele Noorderlingen zich in het ziekenhuis na getroffen te zijn door zo’n ijsspeer.

Zoekplaatje, zie de vallende pegel

Dit is niet het beste plaatje dat ik ooit geschoten heb, maar het grappige hieraan is dat er net een ijspegel naar beneden kwam toen ik afdrukte. Zie je hem vallen?

This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Standplaats Tornio: Niet alleen Zegen komt van boven

  1. Pingback: Standplaats Tornio: Middernachtszon | Het Triumviraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s