Cold Feet before, during and after the Wedding

PaulVandaag mag gelden als de eerste lentedag in Tornio aangezien de middagtemperatuur onder de invloed van opdringere luchten uit het Zuiden tot boven nul geraakte. De winterzon vol op de ramen was zelfs sterk genoeg om mijn airconditioner even uit zijn winterslaap te doen ontwaken! Het is een onwelkome herinnering aan het onontkoombare feit dat ook aan deze heerlijke winter een einde moet komen.

Maar voor het zover is zijn we wel een maand verder en tot dat moment hebben alle bezoekers aan de regio nog de mogelijkheid de meest winterse attractie van Kemi-Tornio te bezoeken… het Kemi sneeuwkasteel, voorheen recordhouder als grootste sneeuwkasteel van de wereld.

Sneeuwkasteel entree

Uit de aard der zaak moet een sneeuwbouwsel elk jaar herbouwd worden. In Kemi wordt telkens een andere ontwerper aangewezen om de stijl van het kasteel uit te lijnen en sneeuw en ijssculpturen worden naar een bijpassend thema aangemaakt. Dit jaar zag het kasteel er vrij traditioneel kasteelachtig uit.

Sneeuwkasteel entree 2

Het sneeuwkasteel heeft een sneeuwkapel, een eucemenische kapel die door priesters is gewijd als een daadwerkelijke kapel en waar de huwelijkslustigen dan ook in het ijzige kerkelijk huwelijk kunnen treden (elk jaar zijn er weer een dozijn of zo van die domkoppels).

De eucemenische sneeuwkapel

Na het huwelijk is er de receptie, die in het sneeuwrestaurant kan plaatsgrijpen. De zitjes zijn met rendierbont bedekt, maar de tafels zijn van ijs, wel snel doorkauwen dus anders wordt het eten koud!

Eten in polaire ambiance

Vervolgens willen de jonggehuwden natuurlijk fluks de koffer in voor de huwelijksnacht. Ook in die behoefte voorziet het sneeuwkasteel met het sneeuwhotel. In de honeymoon suite wordt het nooit warmer dan min vier, een garantie voor een hele nacht lang heel dicht tegen elkaar aan liggen!

Het is afzien, maar dan heb je ook wat om op terug te zien!

Geen zorgen de rendiervellen isoleren geweldig goed en het hotel verschaft donsslaapzakken.

En voor wie er dan van sneeuw en ijs nog niet genoeg heeft is er altijd nog het sneeuwmuseum waar sneeuw en ijssculpturen te bewonderen zijn. Dit jaar was de expositie gewijd aan Finse kunstenaars uit de romantische periode.

Kunstschilder Gallen-kallela

Een ijssculptuur van de Finse schilder en ontwerper Akseli Gallén-Kallela (over wie in een ander blog nog wel eens wat meer) en beneden één van zijn werken in ijs gerécreëerd (Gelukkig woont er in Kemi geen vervelende Amerikaanse buurman om over het bloot te klagen).

Werk van Gallén Kallela in ijs

Het sneeuwkasteel is open tot en met Pasen, ijs en weder dienende (Het wordt regelmatig door de bouwinspectie gecontroleerd of het nog bewoonbaar geacht kan worden). Voor meer informatie en boekingen voor het sneeuwhotel verwijs ik naar de website van het sneeuwkasteel: http://www.snowcastle.net/en/

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Reisimpressies, Standplaats Tornio and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s