COUP D’ ETHAILAND VOORLOPIG NIET OP DE AGENDA…

Thailand heeft de afgelopen 8 decennia meer staatsgrepen gehad dan Nederland Elfstedentochten; zeventien om precies te zijn. Daar is natuurlijk weinig voor nodig, want in Thailand zijn staatsgrepen normaal en in Nederland zijn Elfstedentochten abnormaal. En Thailand heeft nog nooit een elfstedentocht georganiseerd en Nederland heeft nog nooit een staatsgreep, tenzij je de “Nacht van Wiegel” een staatsgreep kunt noemen.

Waar ik op doel? Even leek het erop dat er weer een staatsgreep op handen was, hier in “het Siam”. Een hoge generaal sprak van de week met de Thaise pers, aan de vooravond van de uitspraak van het Hof betreffende het vermeende machtsmisbruik en belangenverstrengeling van de afgezette premier Thaksin, en hij deelde het journaille mede dat er ABSOLUUT GEEN staatsgreep zou komen.

Dat is altijd een teken dat een staatsgreep komt, zo heeft het verleden ons geleerd.

Immers, ik stond op 19 september 2006 onder de douche, toen ik mijn vrouw hoorde roepen: “ Cor, revolution!! Thaksin is down!!”

Alle televisiezenders speelden marsmuziek (altijd een teken dat er een staatsgreep is) en op alle televisiezenders waren dia’s van de Thaise koningklijke familie te zien (altijd een teken dat er een staatsgreep is).

CNN was uit de lucht en BBC world deed het ook niet meer. Een paar dagen daarvoor had een andere hoge generaal -Thailand heeft negenhonderd generaals- het volk nog verzekerd dat er absoluut GEEN staatgreep zou komen.

Omdat wij zo armlastig waren, Ning en ik, hadden we het allergoedkoopste kabelabonnement ter wereld, en 1 nieuwszender was nog in de lucht: Al Jazeera. Binnen de kortste keren zat de hele buurt bij ons thuis voor de buis “Breaking News” te kijken terwijl de rest van het land geen idee had wie er een staatsgreep gepleegd had en wat de gevolgen zouden zijn. De coupplegers hadden ons kabelpakket over het hoofd gezien.

Ik ging die avond rond met hapjes en drank, om de gemoederen van onze buurtbewoners enigszins te temperen, maar het was over het algemeen een anti-Thaksin gezelschap, net als Ning en ik, dus er werd die avond niet gevochten…

Tanks mean business….

De volgende dag waren we vrij (altijd een teken dat er een staatsgreep is) en we togen de stad in. De heer Ed ter Buil, mijn medeblogvennoot, woonde destijds ook in Bangkok en had me inmiddels het volgende bericht ge-SMSt: “Eindelijk weer eens een coup, wat krijg je? Soldaatjes met blommekes”.

De staatsgreep werd door meer dan 80% van de bevolking gesteund. Thaksin had een aantal maanden ervoor met een aantal uiterst ingewikkelde deals 1.8 miljard dollar verdiend, zonder daar belasting over te betalen. Toen hij als PM van Thailand in New York was om de VN toe te spreken, had het leger haar kans schoon gezien en de macht gegrepen.

De 1.8 miljard dollar zijn door de militaire interim regering bevroren en de rechtbank besliste afgelopen vrijdag dat Thaksin daarvan een miljard terugkrijgt. De rest wordt definitief in beslag genomen, aangezien hij dat geld onwettelijk vergaard heeft.

De verwachting was dat na de uitspraak van het hof de pleures zou uitbreken, aangezien Thaksin nog steeds veel aanhang heeft onder de ongeletterde boeren. U kent dat wel, “the proverbial brown stuff hits the rotating device” in zulke gevallen, maar nee, het bleef nog lang rustig in de stad

Thaksin, die op de vlucht is voor de Thaise justitie vanwege een ander akkefietje, waarvoor hij in absentie tot twee jaar is veroordeeld en in Dubai resideert, gaat in beroep.

(wordt vervolgd)

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s