Standplaats Tornio: Wat nou overdosis?

PaulWel voeten vegen na afloopOk, we weten het nu wel weer. Het heeft in Nederland ook gesneeuwd en jullie hebben de files om je over te bekreunen en elke keer bij het horen van het woord “sneeuwoverlast” moesten wij hier even besmuikt gniffelen. Het is nu wel weer genoeg geweest voor deze winter. We hebben weer bunders besneeuwde bossen voorbij zien komen en de schattige huisdieren in sneeuwtuinen komen ons de neus uit onderhand, of bij jullie niet soms? Nederland moest nu maar weer eens aan de krokussen en de bollenvelden gaan denken en het winteren aan ons overlaten, de experts hier in het Noorden, laten we wel wezen.

Wij beleven hier een normale winter, wat voor menige student betekent dat ie een bijbaantje kan nemen als sneeuwschuiver. Hoeveel dat schuift weet ik niet, maar laat die jongens maar schuiven, dat houdt ze op de straat. Als de sneeuwschuivers voorbij geweest zijn ziet onze parkeerplaats er ongeveer zo uit:

Dude, where's my car?

Buurman, heeft u onze auto gezien?

Als de sneeuwbergen te hoog worden, wordt het spul in vrachtwagens geschept en de stad uitgetruckt tot op het ijs van de rivier waar het in de lente op z’n gemak kan smelten. Hier zien jullie wat opgespaarde sneeuw op de parkeerplaats van de lokale bioscoop in Tornio, gevestigd in een meer dan honderd jaar oude houten brandweerkazerne:

Filmpje pakken? Moonboots aanbevolen!

De brandweer is op meer dan één manier van belang geweest in de Finse geschiedenis.

Februari is de beste maand om op wintersportvakantie te gaan in Lapland. Er is volop sneeuw en meer zon dan in de voorafgaande maanden, waarvan akte:

Daar is ie weer.

Ja hoor, daar is ie weer; het kerkje van Tornio met de besneeuwde begraafplaats eromheen.

Ik kan niet anders dan meelij hebben met de medebloggers uit warme regionen die al dit lieflijke moeten missen. Dat hebben ze niet in Bangkok of Jakarta.

Porthanin koulu in de sneeuw

Porthania, een honderd jaar oud schoolgebouw. Tot zo'n acht jaar geleden had ik mijn kantoor in dit monumentale houten pand, in die erker rechts van het deurportaal.

U heeft nog niet genoeg gehad? Dan hebben we hier nog een paar plaatjes gemaakt rond het middaguur:

Onder de schitterzon door genomen

Het valt niet mee met dat verblindende zonlicht op al dat wit; de Tornio rivier met de kerk van Alatornio en de spoorbrug naar Zweden.

En hier nog even een plaatje van de rivier met het licht mee genomen:

Wat takjes voor het contrast

De voetgangersbrug over de rivier en een maagdelijk sneeuwdek.

Wellicht dat er weer briljante songfestivalnummers geboren worden bij het aanschouwen van al die pracht, shalalalie shalalala.

U behoeft een teiltje?

Hier de rivier met de sporen van sneeuwscooters in het sneeuwdek. Heeft u nu genoeg gehad van sneeuw?

Het is oneerlijk verdeeld in deze wereld (vraag bijvoorbeeld maar aan Scheringa) en mijn medebloggers in de Oost moeten veel moois ontberen, wat ik ze ook regelmatig onder de (toegegeven tamelijk grote Nederlandse) neus wrijf. Wat moet een mens met zoveel sneeuw, kan men zich afvragen? Daar komen we in een volgend blog nog wel op terug.

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s