EEN GEAIRCONDITIONED WALHALLA……

In Nederland wordt de laatste jaren volop geklaagd dat de politiek te ver van de burger is af komen te staan. Dat geloof ik best. Maar hier in Thailand spreken we niet meer van een kloof tussen de politiek en de burger. Thaise politici leven in een soort paralel universum. Een soort Geairconditioned Walhalla. Dat idee krijg je tenminste wanneer je afgaat op aard van de wetsvoorstellen die door het parlement geramd worden.

Een jaar of tien geleden kwam van het Ministerie van Onderwijs een wetsvoorstel dat ontsproten leek aan het brein van een krankzinnige. Het verontrustend hoge aantal zittenblijvers op middelbare scholen baarde het ministerie grote zorgen:

Minister: Tjeempie, er blijven wel verdomd veel leerlingen zitten zeg.

Onderminister: Wat gaan we daar aan doen?

Minister: Ff denken. Hmmm…Ja ik weet het! Vanaf vandaag moeten alle Middelbare scholen alle leerlingen verplicht laten overgaan.

Onderminister: Ook de domme?

Minister: Ook de domme.

Onderminister: Ook de luie?

Minister: Ook de luie. Het percentage zittenblijvers daalt op die manier met een streek van mijn pen van zeventien procent naar nul.

Onderminister: Geniaal. Ik had het bijna zelf kunnen bedenken.

Hoewel men in onderwijskringen inmiddels wel in is gaan zien dat het genie van de minister ernstige tekortkomingen kende, staat de wet nog steeds. Elk jaar gaan alle middelbare scholieren in Thailand gewoon over, ongeacht de studieresultaten. Het terugdraaien van de wet zou gezichtsverlies betekenen voor de toenmalige minister.We zullen dus moeten wachten tot hij dood is, voordat de wet weer ongedaan gemaakt kan worden…

Tijdens de administratie van de later afgezette premier/ IT-tycoon Thaksin Shinawatra, groeide de ongerustheid over het feit dat er toch wel heel veel gezopen werd in het Land van de Glimlach met alle nare gevolgen van dien. De wet die in het leven werd geroepen, tart elke logica: vanaf elf uur ‘s ochtends tot twee uur ‘s middags zou de verkoop van alkohol overal mogen plaats vinden, gevolgd door drie “droge uren“, waarna er weer een “natte periode” zou volgen tot middernacht. Dat zou ze leren, die zuipschuiten.

Een aantal parlementariers had toch wel grote problemen met de “droge periode” van 2 tot 5 ‘s middags en men besloot de wet wat op te leuken door een loophole te creeren: er mocht tussen 2 en 5 nergens alcohol verkocht worden, tenzij de dorstige een hele krat wilde of een hele doos. Dat mocht wel. Dat zou ze leren die zuipschuiten. Verder werd besloten om de accijns op sterke drank te verlagen en die op bier te verhogen. Dat zou ze leren, die schuipzuiten.

Vandaag de dag kost een fles bier van 66 cl 80 eurocent en een fles whiskey 4 euri.

Vergrijzing is ook een door de regering onderkend probleem. Wat zullen we daar aan gaan doen?

Minister van Vergrijzing: Ik weet het al, we schaffen gewoon alle verjaardagen af…

Parlement: Klapklap, klapklap…

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s