Standplaats Tornio: Balen geen Blizzard

PaulIk ben weerom diep teleurgesteld in het voorspellend vermogen van het Fins Meteorologisch Instituut, die eigenlijk alleen het weer op het moment van spreken kunnen vooruitzien en daar heb je niet zoveel aan; een beetje PP dus (Finlân boppe!). Voor gisteren hadden ze een wervelende sneeuwstorm voorspeld. Dus ik zat de hele dag, met de camera in de aanslag, uit het venster mijns bureaus te koekeloeren om de blizzard te vereeuwigen, zodra die gearriveerd zou zijn… Prachtige shots van kolkende poedersneeuw tegen een sneeuwitte achtergrond zouden het effect dat bekend staat als “white out” volledig voor de niet arctisch-onderlegden aanschouwelijk maken.

Zwááár petteflet! De harde wind arriveerde wel volgens de agenda, maar de donzig dansende sneeuw liet het afweten. Die hebberige Noren en vrekkige Zweden hebben het allemaal voor zichzelf gehouden (“T is niet eerlijk, oh nee!”). Zonder sneeuw is de wind enkel koud en guur, helemaal niet leuk of leerzaam. Krijg nou de winterklere, zeg.

Nou ja, dan maar een paar plaatjes van de zon tijdens de stilte vóór de storm:

De skyline van Tornio vanuit Zweden bezien

De skyline van Tornio in de sneeuw, met de sporen van skieërs en sneeuwmobielers over de grensrivier tussen Finland en Zweden.

Wat dichterbij genomen de oude huizen langs de voormalige kade:

De oude waterkant in Tornio

Achter die rij oude bomen staan de oudste houten huizen van Tornio. In de zeventiende eeuw markeerde die bomenrij de kade waar de handelsschepen aanlegden en die oude gebouwen omvatten pakhuizen en werkplaatsen van lokale handelsondernemingen. Tornio was ooit een belangrijke handelsstad in het Zweedse rijk.

De bovenstaande foto toont een grappig lichtfenomeen dat bij laagstaande winterzon waar te nemen is. Ik had het eerder al over het blauwe licht van de kaamos periode. Hier zie je hoe de sneeuw, wanneer het onder een bepaalde hoek belicht wordt, vooral roze/violet licht weerkaatst.

Het roze licht door de sneeuw weerkaatst

Op deze foto is het effect nog duidelijker te zien, een digitale camera kan minder eenvoudig compenseren dan het menselijke oog. Het witte huis was voorheen onderdeel van een leerlooierij en nu een restaurant annex conferentie/expositieruimte.

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s