DE TOCHT DER DWAZEN (1)

Ik heb geloof ik al eens in een eerder blog geschreven dat ik een stadsmens ben. Geloof het of niet, maar ik ben allergisch voor frisse lucht, overdonderende natuur, woeste hoogten, sappige bergweiden, tintelend frisse beekjes en andere scheppingen van moeder natuur.

Nu hebben alle complexen een oorzaak. Mijn weerzin tegen allomtegenwoordige fotosynthese is te herleiden naar het midden van de jaren ’90 toen ik met drie vrienden op het onzalige idee was gekomen om vanaf de noordkust van het Molukse eiland Seram naar de zuidkust te wandelen, een afstand van zo’n 120 km. Dat daarbij bergkammen tot 2400 meter hoogte, stinkende moerassen, ondoordringbare nevelwouden, razende rivieren en stekelige oerbossen bedwongen moesten worden, verhoogde de pret alleen maar, meenden we.

Deze Moeder der Onzalige Ideeën was ontsproten uit onze wens om rijk te worden. In die dagen was het uiterst lucratief om zgn. ‘incentive reizen’ op te zetten. Personeelstrips om de ‘team-spirit’ binnen bedrijven te verhogen. Kayakken in de Ardennen, touwtrekken in Tirol en boogschieten in Bavaria en meer van dat mietjeswerk.

Onno, een van de drie vrienden en ik, waren al eens een paar maanden op de Molukken geweest. Daar hadden we ontdekt dat Seram een van de laatste tropische wildernissen op aarde herbergde. Het oerwoud van West-Papoea was Bobbejaanland vergeleken bij het Nationale park Manusela in centraal Seram. De bewoners van centraal en oost-Seram waren Alfuren, een krijgersvolk dat pas sinds de jaren ’70 het koppensnellen had opgegeven onder druk van de Indonesische regering. Dat was eigenlijk het enige nadeel van Seram.Met koppensnellers was het natuurlijk allemaal nog veel mooier geweest. Stel je voor; met de Philips top banjerend door jungle waar het wemelt van de koppensnellers. Wanneer je dat overleeft, als Philips topman zijnde, dan lach je je nadien een bult om elke economische crisis, zo redeneerden we.

Onze doelgroep was bedrijfstop en midden-kader. Koffiedames mochten niet met ons mee. De trip had natuurlijk een bijpassend prijskaartje; Drieentwintigduuzend schamele guldentjes all-in. Twee weekies uit en thuis. How does that sound Mr. Timmer?

Voordat we die vraag zouden stellen aan de Nederlandse ‘movers and shakers’, moesten we de tocht natuurlijk eerst zelf ondernemen. We namen in de winter –dergelijke uitstapjes kun je het best gedurende de winter doen- het vliegtuig naar Bali. Daar hingen we een paar dagen rond, maar vlogen al gauw door naar Ambon, waar we ons in het nachtleven van Ambon-Stad stortten. We dachten ‘nu kan het nog, straks niet meer.”

Het plan was om eerst een boot te nemen naar het dorpje Wahai aan de noordkust. Daar zouden we 2 gidsen regelen om vervolgens de oversteek van het eiland te maken naar Tehoru aan de zuidkust, dwars door het berggebied van centraal Seram. Langer dan een week zouden we er niet over doen. Waar mogelijk zouden we overnachten in kleine nederzettingen van Alfuren of anders gewoon in de open lucht of in grotten.

We wisten het zeker, na een dergelijk trip zien mensen als Jan Timmer of Roel Pieper het weer helemaal zitten.

Epr, een van de twee gidsen die ons begeleidden op de tocht, -gidsen waren nodig bij gebrek aan paden of richtingwijzers- poseert bij de door ons gedoopte “Spermaboom”. Het kleverige goedje dat uit het penisvormige uitsteeksel sijpelt is een geweldig slaapmiddel. Je smeert er een klein beetje van op het vloeitje van je shaggie en wanneer je je shaggie opgerookt hebt val je in een door zeer kleurrijke dromen opgeluisterde diepe slaap. Hebben ze niet bij de Ethos…

Advertisements
This entry was posted in Cor Verhoef, Reisimpressies. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s