Standplaats Tornio: Weerom Winter

PaulHet nieuwe jaar is uitstekend begonnen wat het weer betreft. Al voor de Kerst vestigde de wind zich overwegend in de noordoosthoek, wat hier een garantie is voor stevig winterweer. De sneeuw reikt op sommige plaatsen al tot de knieën en de temperatuur schommelt tussen de min tien en min twintig en zo hoort het ook. Vandaag was het ruim min twintig en windstil, een ideale weersgesteldheid voor een friswinterse wandeling. Min twintig is een temperatuur waarbij je adem bevriest op je sjaal of, wanneer je je neus snuit, je snot bevriest in je zakdoek. De sneeuw kraakt niet bij deze temperaturen, het klinkt meer alsof je over piepschuim loopt. De sneeuw die hier valt bestaat uit poederdroge ijskristallen die, indien er wind staat, als evenzovele dartpijltjes zich in je oogbollen boren (behalve bij brildragers dan, gna).

Kniediep en zo hoort het ook

Kniediep, en zo hoort het ook: dochter in de nieuwjaarsnacht bij min 17 en lichte sneeuw, lekker toch?

De winter (een echte winter, niet zo’n guur regenseizoen dat in Nederland meestal voor winter moet doorgaan) is mijn favoriete seizoen. Tijd voor schaatsen, skieën of sneeuwschoenuitstapjes. Mogelijkheden voor rauzen op een sneeuwscooter over het zeeijs, of, wat minder wild, met een honden- of rendierslee door de maagdelijke stuifsneeuw in de Finse bossen. Je kan overnachten op rendiervachten in een hotel gemaakt van sneeuw en ijs. Je kan kijken naar het noorderlicht vanaf de veranda van een blokhut aan de oever van een bevroren meer, of een nieuwjaarsduikje maken in een wak in het ijs en weer opwarmen in een rooksauna, dineren bij kaarslicht op een ijsbreker met rendierstoofpot en piepkaas na. Ik bedoel maar; wie wil er nu naar een snikheet Belize op vakantie wanneer je een arctische safari kan maken in exotisch Lapland!?!

Helaas zal het niet lang zo blijven. De dagen lengen reeds; de kortste dag duurde officieel 2 uur en 50 minuten, maar nu zitten we alweer op 3 uur en 20 minuten. De sneeuw zal in April al beginnen te verdwijnen. We liggen op schema voor midzomer met andere woorden. Maar nu eerst nog de vreugde van hoogwinter (bij de gratie van de centrale verwarming en het electriciteitsbedrijf, anders is de vreugde wat minder).

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Standplaats Tornio: Weerom Winter

  1. Pingback: Een mooi Microblogje | Het Triumviraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s